Antik kultúra

Hazakerülhet a Seuso-kincs

Még az idén hazakerülhet a Seuso-kincs. Az antik kultúra egyik legértékesebb leletegyüttesét Zelnik István műgyűjtő, a nevét viselő budapesti aranymúzeum tulajdonosa vásárolná meg.

2012.08.01 13:37MTI

Zelnik István az MTI-nek szerdán elmondta, hogy az eddig 14 darabosként ismert leletegyüttes eddig lappangó 15. darabját, amely egy Hadrianus-portréval díszített nagyméretű ezüsttál, is megvásárolná. Mint mondta, a többmilliárdos befektetéshez az állam hozzájárulása is szükséges. Amennyiben ezt megkapja, még az idén hazakerülhetnek a kincsek, amelyeknek az Andrássy úton külön múzeumot szentelne.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának reagálása

A mai napon a sajtóban megjelent, hogy Zelnik István magángyűjtőnek szándékában áll megvásárolni az úgynevezett Seuso-kincsek egy kisebbik részét, és azokat Magyarországra kívánja hozni.

A Magyar Állam a Seuso-kincsekkel kapcsolatban továbbra is tulajdonosnak tekinti magát.

A Kultúráért Felelős Államtitkárság jelezni kívánja, hogy az ismert műgyűjtő a kormányt és az államtitkárságot ebben az ügyben eddig hivatalosan nem kereste meg.

Ugyanakkor a kormány nyitott minden komoly és tisztességes szándékú, az ország érdekeit szem előtt tartó műgyűjtővel és műkereskedővel a Seuso-kincsek vagy más, a nemzeti kultúra szempontjából meghatározó műtárgyak és leletegyüttesek sorsáról érdemben egyeztetni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.