Állami monopóliumot akarnak

Nem OMSZ-adatokra építenek az időjárás-oldalak

A készülő új meteorológiai törvény híre villámgyorsasággal érkezett, az új jogszabály ugyanis felszámolhatja a magánszolgáltatók által üzemeltetett meteorológiai portálokat olyan indokok alapján, amelyek nem egészen állják meg a helyüket.

2012.10.26 22:24ma.hu

Illés Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezetügyért felelős államtitkár szerint az új törvény kimondja, hogy a meteorológiai adatok begyűjtése állami feladat, és "nem támogatja, hogy a magánmeteorológiai társaságok elemzéseket készítsenek". A szabad piaci versenyt is gátolható szabályozással többek között az a céljuk, hogy a "sokadik kézből" szerzett információkkal dolgozó magántársaságok ne húzzanak hasznot az újraközlésből prognózisaikkal, főként azért ne, mert a hiteles mérések és előrejelzések elkészítéséhez jelentős műszaki felszerelések, nagykapacitású számítógépek, műholdas rendszerek szükségesek, amelyekkel - a törvényalkotók szerint - hatalmas költségeik miatt a magántársaságok egyszerűen nem rendelkezhetnek.

A privát szolgáltatók infrastruktúrájának feltételezett hiányát illetően azonban a helyzet az, hogy például az Időkép - mint a közel egy évtizede, magyar tulajdonosi háttérrel működő, magán meteorológiai szolgáltató - jelenleg 8 darab, nagy hatótávolságú és felbontású, percenkénti frissítésű meteorológiai radarral rendelkezik, amit 25 szenzorból álló, nagy precizitású villámérzékelő hálózat és 150 pontból álló, másodperces szélmérőhálózat, valamint több száz, hagyományos hőmérő- és egyéb állomásból álló infrastruktúra egészít ki. Igaz, van olyan amatőr oldal, amely nem épít saját mérőhálózatot, de szinte mindegyik portál rendelkezik kiterjedt amatőr meteorológiai észlelőhálózattal, amellyel az OMSZ kis lefedettségű észlelőhálózata (a 2011-es adatok szerint 477 csapadékmérő állomás és 104 automata állomás mellett mindössze 17 helyen volt vizuális észlelés - Forrás: OMSZ Éghajlati Elemző Osztály) nehezen veszi fel a versenyt.

A törvénytervezet jelenlegi kommunikációja ráadásul negatív színben tünteti fel az alternatív időjárási előrejelzéseket, az államtitkár szerint ugyanis a pontosan mérni és elemezni tudók köre igen szűk, mint ahogy azok száma is, akik ebből hiteles prognózisokat tudnak készíteni. Az Időkép ehhez képest diplomás, szakképzett, 24 órás ügyeletet ellátó meteorológusokkal és az időjárási modellek futtatására alkalmas, nagy teljesítményű szerverparkkal is rendelkezik ahhoz, hogy az előrejelzések szakmai megalapozottságát biztosítani tudja. De ugyanígy a legtöbb oldal szintén foglalkoztat saját meteorológust.

Illés szerint a pontos információ óriási érték, de a legtöbb meteorológiai portál előrejelzései - bevallásuk szerint - korántsem az OMSZ adataira épülnek, csupán a közérdekű információkat használják fel munkájuk során, sokkal inkább hagyatkoznak a nemzetközi intézetek interneten szabadon elérhető adataira, illetve a külföldi médiaszolgáltatók és vállalatok által üzemeltetett időjárási oldalakra, nem beszélve az előrejelzések készítésének hagyományos módjairól (a saját adatok gyűjtésén túl), mint a matematikai (statisztikai) vagy szakértői módszerekről, melyek szabályszerűségek, ismétlődések, valamint a fizikában felfedezett megmaradási elvek légköri alkalmazására alapulnak. Azaz valóban hozzáadott értékkel bíró alternatív időjárási előrejelzésekről van szó, és korántsem puszta újraközlésből eredő nyerészkedésről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.