Heves időjárás

Száz tornádó szántotta egyszerre Amerika egét-földjét

Több mint száz tornádó söpört végig vasárnap az Egyesült Államok középső vidékein, öt halottat és tetemes anyagi kárt hagyva hátra.

2012.04.15 18:03MTI

Az előrejelzések további forgószeleket jósolnak a Texas és Észak-Michigan közötti több száz mérföld széles sávban. Oklahomai beszámolók szerint a 12 ezer lakosú Woodward városában öt ember vesztette életét egy forgószélben, és a mentők még további áldozatokat is találhatnak a romok között. Az államban 29-en megsebesültek.

Iowában egy kórház, Kansas államban Wichita repülőtere szenvedett jelentős károkat. Iowa Thurman nevű települését nagyrészt letarolta a vihar, de a 250 lakos egyikének sem esett baja, hála a kellő időben kiadott riasztásnak - jelentette a Fox News. A CNN összesen 121 tornádóról adott hírt. A forgószeleket villámlások és jégesők kísérik.

Kansas kormányzója katasztrófa-állapotot hirdetett ki, hogy könnyebben és gyorsabban kaphassanak segítséget a rászorulók. Az amerikai vöröskereszt önkéntes segítőket kért. Sam Brownback kormányzó annak tudja be, hogy ott nem voltak halálos áldozatok, mert a meteorológiai intézet és a katasztrófavédelem magas kockázati fokozatú riasztást adott ki. Ilyen utoljára 2011 áprilisában volt, de akkor hiába, mert a tornádók 347 embert öltek meg az ország déli és keleti részében.

A meteorológiai központ figyelmeztetése mintegy 5 millió embert tart riadókészültségben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.