Mégis a Hit Gyülekezetéé lesz?

Ajkai iskolaátadás - a Kúria felfüggesztette a törvényszék ítéletét

A felülvizsgálati eljárás befejezéséig a Kúria felfüggesztette a Veszprémi Törvényszéknek, az ajkai iskolaátadás ügyében hozott ítéletét.

2012.10.25 11:58MTI

Hatályban maradnak az Ajkai Szakképző Iskola és Kollégium Hit Gyülekezete fenntartásába adásáról szóló önkormányzati határozatai - közölte az önkormányzat csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint bár az önkormányzat határozatai hatályosak, tényleges végrehajtásuk a közoktatási intézmények működtetéséhez szükséges egyéb adminisztratív engedélyek hiánya miatt egyelőre akadályba ütközik.

Az ajkai önkormányzat szeptember végén nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a Kúriához a Veszprémi Törvényszék jogerős döntése ellen, amelyben jogsértőnek találták, ezért hatályon kívül helyezte a képviselő-testületnek az ajkai iskola Hit Gyülekezetének történő átadásáról szóló határozatait.

Az iskola szeptembertől továbbra is önkormányzati fenntartásban működik.

A törvényszék szerint az ajkai képviselő-testület jogot sértett, amikor nem döntött az intézmény mint költségvetési szerv megszüntetéséről a törvényben előírt május 31-ei jogvesztő határidőn belül, hanem csak később, június közepén. Az iskola átadásáról eközben a törvényi határidőn belül már májusban döntöttek. A bíróság indoklása szerint azonban ezt a két döntést egyidejűleg kellett volna meghoznia az önkormányzatnak.

A Kúria a jogerős ítélet végrehajtását az önkormányzati joggyakorlás lehetőségének megóvása érdekében, október 10-i végzésében, a felülvizsgálati eljárás befejezésig függesztette fel.

A Kúriához benyújtott kérelmében az ajkai önkormányzat a jogerős ítélet hatályon kívül helyezése mellett egyúttal az ítélet végrehajtásának felfüggesztését kérte azzal az indokkal, hogy ha a felülvizsgálat tárgyában december 31-ig nem születik döntés, az iskola közjogi helyzete visszafordíthatatlanná válik. Így elkerülhetetlen lesz, hogy állami fenntartásba kerüljön, ami súlyosan sérti az önkormányzat és az egész város közösségi és anyagi érdekeit - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.