A Fidesz saját törvényét "sem veszi semmibe"

LMP: őrültség bevezetni a választási regisztrációt

Az LMP szerint a választási regisztráció bevezetése egyszerre értelmetlen, alkotmányellenes és őrültség.

2012.10.15 14:35MTI

A Lehet Más a Politika azt pedig "még nagyobb őrültségnek" tartja, hogy Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője eltöröltetné a központi lakcímnyilvántartást - mondta hétfői parlamenti sajtótájékoztatóján Karácsony Gergely. Az LMP frakcióvezető-helyettese szerint a választási regisztráció alaptörvénybe emelésének szándéka nyílt színvallás amellett, hogy a Fidesz nemcsak az előző alkotmányt, hanem a saját alaptörvényét "sem veszi semmibe". 

Amellett, hogy bevezetnek egy olyan intézményt, amelyikre semmi szükség sincsen, az alkotmányügyi bizottság még azt is javasolta, hogy vegyék ki a lehetőségek közül a regisztráció legkönnyebb formáját, a levélben történőt - folytatta Karácsony Gergely, aki szerint ezzel a lépéssel a Fidesz hadat üzen a választópolgároknak és "elárulja a demokratikus szabad választás lehetőségét". "Nem tudok mást mondani, az őrültség jelei mutatkoznak a Fidesz-frakción" - mondta, bírálva Rogán Antal azon felvetését, amelyik alapján megszüntetnék az állandó központi lakcímnyilvántartást. 

Kijelentette: egy olyan országban, ahol az állam pontosan tudja állampolgárai címét, őrültség bevezetni a választási regisztrációt, de a kormánypártok ezt az őrültséget most "egy másik, még nagyobb őrültséggel" próbálják leplezni. Hangsúlyozta: a demokráciák döntő többségében az állam ismeri polgárai legfontosabb adatait, mert egy modern állam elképzelhetetlen központi lakcímnyilvántartás nélkül.
 
A lakcímnyilvántartás természetesen nem tökéletes, de anélkül az állam szervek megbénulnának - mondta Karácsony Gergely, hozzátéve: ha megszüntetik a nyilvántartást, akkor az azonnal milliárdos kiadásokat okozna az államnak és óriási terheket jelente az országos kiterjedésű állami szerveknek. A frakcióvezető-helyettes szerint "végtelenül cinikus és farizeus" az a javaslat, amelyik az emberek adatainak védelmével próbálja indokolni a választási regisztrációt. Rámutatott arra, hogy eközben a Fidesz a választási eljárási törvénnyel egy politikailag érzékeny adatokat tartalmazó bázist hozna létre, mert az állam pontosan tudná, kik regisztráltak, ezt ráadásul kiegészítenék a jelöltállító szervezetek aktivistáinak adataival is. 

Az információkat pedig nem a most megszűnő Országos Választási Bizottság, hanem egy "fideszes pártkatonákkal feltöltött választási szerv" kezelné - fogalmazott. A Fidesz számára egyetlen út maradt: vissza kell vonni ezeket a javaslatokat - jelentette ki Karácsony Gergely, aki szerint a kormánypártok olyan mértékben próbálják korlátozni a részvételi lehetőséget, hogy joggal merül fel, lesz-e még 2014-ben Magyarországon szabad választás.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.