A nyúldomolykó védett lett

Figyelem, módosult a védett halak köre!

Három évvel azután, hogy a halászható-horgászható halak listájáról lekerült, hivatalosan is védetté vált a nyúldomolykó, amely 2010-ben az Év Hala volt Magyarországon.

2012.10.07 10:24ma.hu

Egyebek közt ezt is tartalmazza a vidékfejlesztési miniszter 2012. október elsejétől hatályos rendelete, amely újraszabályozta a védett és fokozottan védett növény- és állatfajok körét, valamint azok természetvédelmi értékét.

A nyúldomolykó védetté nyilvánítása mellett további változás, hogy az eddig is védett felpillantó küllő és homoki küllő átkerült a fokozottan védett kategóriába. Természeti értékük a korábbi 50 ezer, illetve 10 ezer forintról 100 ezer forintra emelkedett. 

A védett leánykoncér is esélyes volt a fokozottan védett minősítés elnyerésére, ám besorolása nem módosult. Pedig ugyanúgy bennszülött hala a Duna vízrendszerének, mint az előbbiek. Ezért is lett jelölt a Év Hala címért folyó versenyben, amely most folyik a Magyar Haltani Társaság honlapján. Ismertebbé válása elősegítheti, hogy a jövőben fokozott védelmet kapjon.  

Az utóbbi években több halfaj rendszertani besorolása és neve is megváltozott, illetve genetikai vizsgálatok alapján több, korábban egyazon fajba sorolt alfajt külön fajként írtak le. A rendelet, amely 1385 tételt sorol fel, ezeket is feltünteti. A halakra vonatkozó rész egyszerűsített változata a Magyar Haltani Társaság honlapján mindenki számára elérhető.  

A nyúldomolykó - Fotó: wikipedia.org


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.