Szegény lápi póc

Verseny a vízben: bedurvult a széles kárász

Néhány nappal a közvélemény-kutatás Szilveszter-napi zárása előtt a széles kárász foglalta el az eddig éllovas szilvaorrú keszeg helyét, a korábban sereghajtó lápi póc pedig a második helyre lépett elő az év hala címért folyó versenyben.

2011.12.26 13:57ma.hu

Az átrendeződés a széles körű médianyilvánosság eredménye lehet – értékelte a helyzetet Harka Ákos. Korábban ugyanis zömmel horgászok szavaztak a Haltani Társaság honlapján, akik a nagyobb folyóinkból ismert, horgászzsákmányként sem megvetendő szilvaorrú keszeget favorizálták.

A széles kárász valószínűleg annak köszönheti vezető helyét, hogy természetvédő és horgászkörökben egyaránt ismert, és mindkét csoport szimpátiáját élvezi. Szüksége is van erre, hiszen vizeinkben rendkívül megritkult, a szomszédos Romániából pedig már gyakorlatilag eltűnt. Mesterséges szaporításból azonban telepíteni lehetne az alkalmas horgászvizekbe (több egyesület kész is erre), ami hosszú távon garantálhatná a fennmaradását.

A szavazók között sajnos akadt valaki, aki nem tudott belenyugodni a szilvaorrú keszeg lecsúszásába, s manipulálta az eredményt. Társaságunk ezért úgy döntött, hogy az eddigi szavazófelületet a támadás előtti eredményekkel lezárja. A régit leváltó új szavazatszámlálón azonban továbbra is várja a voksokat, függetlenül attól, hogy előzőleg szavazott-e már valaki vagy sem. Bízunk benne, hogy nem éri újabb támadás a programot, és január elsején valóban az a faj nyeri el a kitüntető címet, amelyet a választók többsége tart erre érdemesnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.