Hatályon kívül helyezték a tavalyi döntést

Egerben újrakezdődött az illetékbélyeg-hamisítási ügy tárgyalása

Újrakezdődött a korábban nagy port kavaró illetékbélyeg-hamisítási ügy tárgyalása szerdán az Egri Törvényszéken.

2012.10.03 13:19MTI

A Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte a Heves Megyei Bíróság tavaly márciusban hozott elsőfokú döntését. Az ügyben húszan állnak bíróság előtt, azzal vádolja őket az ügyészség, hogy 1999 és 2003 között több mint 120 millió forint értékű hamis okmánybélyeget használtak fel, illetve értékesítettek. A terhelteket - akik között többen ügyvédek és ügyfeleik - egyéb bűncselekményekkel, a többi között csalással, köz- és magánokirat-hamisítással is vádolják. 

Az első tárgyalási napon a vádiratot, a hatályon kívül helyezett első fokú ítéletet és a Fővárosi Ítélőtábla végzését ismertette a bíróság. Ezek szerint a vádlottak részben értékesítették a hamis okmánybélyegeket, részben illetékköteles jogügyleteknél, például társasági szerződések, módosítások bejegyzésénél használták fel azokat, valamint fiktív keresetek benyújtása után visszaigényelték ellenértéküket az illetékhivataloktól. 

A fiktív keresetek benyújtására az ország szinte valamennyi megyéjében sor került a helyi bíróságokon, így az igen jó minőségű hamis bélyegek szinte mindenhol felbukkantak. Az első fokon eljáró Heves Megyei Bíróság különböző időtartamú szabadságvesztésre és egyéb büntetésekre ítélte a vádlottakat. A leghosszabb, 3 év 10 hónapos letöltendő börtönbüntetést a harmadrendű vádlottra szabta ki nem jogerősen a bíróság. 

A másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla a perrendi szabályok megsértése miatt helyezte hatályon kívül az elsőfokú ítéletet, és új eljárást rendelt el. A tárgyalás a vádlottak és tanúk meghallgatásával folytatódik; a törvényszéki bíró a tárgyaláson jelezte, hogy hosszan tartó eljárásra kell számítani. Eddig nem derült ki, hogy hol készültek a hamis okmánybélyegek, de sajtóhírek arról szóltak, hogy Szerbiában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.