Pártok

Botka: szövetségeseket keres az MSZP a programalkotáshoz

A programalkotásról szól a következő fél év a szocialista pártban, az MSZP szövetségeseket keres ehhez, és szövetségesnek tekint a demokratikus oldalon mindenkit, aki az ország alapvető érdekének gondolja a 2014-es kormányváltást.

2012.09.29 16:02MTI

Az MSZP választmányának elnöke a testület ülése után újságíróknak úgy nyilatkozott: 2012 őszén az egyetlen jó hír Magyarországon az, hogy a Fidesz-kormányzásából "kevesebb van hátra, mint amennyi eltelt belőle".

Szerinte mára egyértelművé vált, hogy az MSZP képes demokratikus alternatívát nyújtani a jelenlegi kormánnyal szemben, ezért egyre nagyobb szükség van arra, hogy elképzeléseik program formájában is megjelenjenek.

A szocialisták rövidesen véglegesítik gazdaságpolitikai programjukat, amelynek középpontjában a növekedés és a munkahelyteremtés feltételeinek megteremtése, valamint egy igazságosabb adórendszer áll. Folyamatban van a regionális pártprogramok elkészítése is - mondta Botka László, reményét fejezve ki, hogy a programpontok vitájába egyre többen kapcsolódnak be: mindazok, akik kormányváltást akarnak, "minden, demokratikus érzelmeiben sértett választópolgár, minden, szakmaiságában megalázott szakember", valamint egyre több civil szervezet és új politikai mozgalom.

Mesterházy Attila pártelnök elmondta, azért a gazdaságpolitikai javaslataik kidolgozásával kezdték a programalkotást, mert minden más ebből, a 2014 utáni pénzügyi mozgástérből következik.

Kitért arra is, hogy az MSZP-frakció jövő pénteken Szombathelyen ülésezik, ahol vitaindító megbeszélést tartanak a szocialisták Nyugat-Magyarország-programjáról.

Gúr Nándor MSZP-alelnök azt közölte, hogy néhány nappal később, október 9-én több hónapnyi munka után bemutatják a Kelet-Magyarország felzárkóztatása érdekében megfogalmazott pártprogramot.

Botka Lászlót arról kérdezték a sajtótájékoztatón, "királycsinálónak" érzi-e magát az MSZP 2014-es miniszterelnök-jelöltjének kiválasztásában. A választmány vezetője erre nemmel válaszolt, és hangsúlyozta: azért dolgoznak, hogy az MSZP másfél év múlva leváltsa az Orbán-kormányt.

Arra az újságírói felvetésre, hogy az MSZP korábban többször bírálta a kormányt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) függetlenségének megsértése miatt, a napokban viszont kiderült, hogy Simor András jegybankelnök tanácsadója, Braun Róbert - aki csütörtökön azonnali hatállyal felmondta munkaviszonyát az MNB-ben - belépett a szocialista pártba és rendszeresen konzultál a pártelnökkel, Mesterházy Attila mindössze annyit válaszolt: "butaságokat hadd ne kommentáljak".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.