Elérte a 28-as értéket a csípésszám

Megkezdődik a szúnyogirtás a Balaton környékén

Megkezdődik a helikopteres permetezés a Balaton környékén, mert a szúnyogok "csípésszáma" elérte a 28-as értéket - tájékoztatta Lázár János, a Balatoni Szövetség titkára csütörtökön.

2008.05.29 10:06MTI

Hozzátette, hogy a kémiai beavatkozásra a tervek szerint pénteken és szombaton kerül sor, de ha kedvezőtlen lesz az időjárás, akkor a helikopteres permetezést két nappal későbbre halasztják. A szúnyogok csípésszámát "naturális módszerekkel" mérték: egy szakértői csoport a tó környékén, 15-17 helyen számolta meg, hogy egy embert egy óra alatt hány szúnyog csípett meg. 

Lázár János elmondta, hogy idén négy alkalommal végeznek kémiai, három alkalommal pedig biológiai permetezést. Az 1.700 hektáros nedvesebb, vizes területeket biológiai vegyszerrel szórják be, a GPS segítségével bejelölt csaknem 5.700 hektárnyi területen pedig kémiai permetezéssel védekeznek a szúnyogok ellen.
 
Lázár János megjegyezte, hogy a tó vizébe nem juthat vegyszer, a permetezés csak a parti részeket érinti. Hozzátette, hogy ezek a szerek a szúnyognál nagyobb élőlényekre veszélytelenek. A beavatkozás költségét, ami mintegy 70 millió forintot tesz ki - fele-fele arányban - az állami és az önkormányzati költségvetésből finanszírozzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.