Rongálás miatt indult eljárás

A HM elítéli a hortobágyi emlékmű "önhatalmú" lecserélését

Az emlékmű talapzatán a fasizmus felett aratott győzelemre emlékeztető emléktábla helyett a magyar királyi honvédségre, a náci Németország katonáira, a Wehrmachtra és a Waffen SS-re emlékező táblát helyeztek el ismeretlenek.

2012.09.19 14:35MTI

A Honvédelmi Minisztérium (HM) elítéli a hortobágyi II. világháborús emléktábla "önhatalmú" lecserélését - közölte a szaktárca szerdán az MTI-vel.

A HM tájékoztatása szerint az emlékmű talapzatán álló harckocsit - a Hortobágyi Tanáccsal 1978-ban kötött letéti szerződés alapján - a Hadtörténeti Intézet és Múzeum annak idején átadta a tanács kezelésébe és őrzésébe.

A jelenleg is élő szerződés szerint ez teljes körű őrzés-védelmet és állagmegóvási kötelezettséget ró az önkormányzatra, de ebben az esetben magát a szerződés tárgyát nem érte kár; az emlékmű talapzata az önkormányzat tulajdonában van - tették hozzá.

A rendőrség a hortobágyi páncélos emlékmű szövegének "átírása" ügyében, rongálás megalapozott gyanúja miatt eljárást indított, és eltávolította az új feliratot - közölte Kovács Károly, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője hétfő este az MTI-vel.

Az emlékmű talapzatán a fasizmus felett aratott győzelemre emlékeztető emléktábla helyett a magyar királyi honvédségre, a náci Németország katonáira, a Wehrmachtra és a Waffen SS-re emlékező táblát helyeztek el ismeretlenek - tapasztalta a helyszínen hétfőn az MTI tudósítója.

Vincze Andrásné, Hortobágy független polgármestere az MTI-től értesült az emlékmű megrongálásáról, majd a helyszínre érkezve elítélte a rongálást, a táblán olvasható sorokat, és értesítette a rendőrséget.

A hortobágyi páncélos emlékmű egy talapzaton álló T34-es harckocsi, a talapzat oldalán emléktáblával.

A Honvédelmi Minisztérium tulajdonában levő emlékművet 1978. május 9-én állította a Hajdú-Bihar Megyei Tanács és Hortobágy község lakossága a tábla felirata szerint "A fasizmus felett aratott győzelem és az 1944. október 14-19. között vívott hortobágyi tankcsata emlékére".

A csata a második világháború egyik legnagyobb páncélos ütközete volt, amelyben a magyar és német hadosztályok, valamint a Malinovszkij marsall által vezetett szovjet seregek és a 2. Ukrán Front egységei harcoltak egymással. Magyar részről az I. Magyar Királyi Páncéloshadosztály vett részt az ütközetben, amely egyes kutatások szerint 1944. október 14-19., más adatok szerint október 9-20. között zajlott.

A harcban - egyebek mellett - szovjet gyártmányú T34-es és német Pz-IV típusú tankok vettek részt. A szovjetek túlereje mellett a magyar páncélosoknak az is súlyos veszteségeket okozott, hogy a szovjetek oldalán harcoló - korábban németbarát - románok ugyanolyan típusú harckocsikkal harcoltak, mint a magyarok, akik emiatt nehezen tudták megkülönböztetni az ellenséges alakulatokat. A szovjet, valamint a német és a magyar csapatok közötti harcokban elesett 9 ezer, fogságba került több mint 10 ezer magyar és német katona, megsemmisült 133 harckocsi, 37 páncéloskocsi és 49 repülőgép.

A szovjet győzelemmel végződő csatára emlékeztet mementóként a Hortobágy községben kiállított tank.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.