A leállítás felmérhetetlen kárt okozna

MSZP: közös nyilatkozatot a 4-es metróért!

Az MSZP közös nyilatkozat elfogadását javasolja a Fővárosi Közgyűlésben arról, hogy Budapestnek szüksége van a 4-es metróra - mondta Steiner Pál, a Fővárosi Közgyűlés MSZP-frakciójának vezetője szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón.

2008.05.28 14:05MTI
fotó: MTI

A beruházás esetleges leállítása, illetve felfüggesztése felmérhetetlen károkat okozna Budapestnek és az egész országnak, egyben kockáztatná 250 milliárd forint uniós támogatás megszerzését - olvasható a kiosztott nyilatkozattervezetben, amelyet annak kapcsán fogalmaztak meg, hogy Orbán Viktor, a Fidesz elnöke egy zártkörű tanácskozáson, a kiszivárgott hírek szerint, a nyugdíjak befagyasztásáról és a nagyberuházások leállításáról beszélt.

Steiner Pál szerint szükséges, hogy az ellenzék is színt valljon a csütörtöki közgyűlési ülésen. Ezt azzal indokolta, hogy április 24-i közgyűlésen a Fidesz és a KDNP képviselői nem szavaztak a projekt állásáról szóló tájékoztatóról. Ebből megállapítható - folytatta -, hogy már április végén azon gondolkodtak, hogy a 4-es metró körül kialakult egyetértést "megrengetik".

Hagyó Miklós szocialista főpolgármester-helyettes a metró Köztársaság téri, épülő megállójánál elmondta: remélhetőleg még nyáron benyújtják Brüsszelnek a pályázatot, és ebben az időszakban kifejezetten fontos, hogy a legnagyobb ellenzéki párt elnökétől is "olyan hangok érkezzenek Brüsszelbe", miszerint kiáll a beruházás mellett. Úgy vélte, a 4-es metró beruházás nemcsak a főváros, hanem az ország egyik legfontosabb közlekedésfejlesztési beruházása is.

Elmondta, hogy a Fővárosi Közgyűlés elfogadta a Keleti Pályaudvarig építendő, egyes szakaszra szóló európai uniós pályázatot, amely 292 milliárd forintról szól, ennek közel 68 százalékát, 224 milliárd forintot várnak uniós forrásból. Hozzátette: jelenleg a kormánnyal tárgyalnak a pályázatról, amit a kabinet jóváhagyása esetén még nyáron benyújtanak Brüsszelnek. Kérdésre válaszolva Hagyó Miklós közölte: a jelenlegi kalkulációk szerint 517 milliárd forintba kerül a teljes 4-es metró beruházás. Az állam és a főváros közötti, a metróberuházás finanszírozására kötött szerződés 320 milliárd forint - tette hozzá.

Burány Sándor, az MSZP budapesti elnöke azt mondta: Orbán Viktor a nyugdíjasok és - a 4-es metró építésének leállításával - a fővárosiak megbüntetésére készül. A kormánypárti képviselő azt mondta: 1998-ban a Fidesz a választási kampányban egyszeri nagyarányú adócsökkentésről beszélt, kormányra kerülve azonban a nyugdíjszámítási szabályok megváltoztatásával és a 4-es metró beruházás leállításával megbüntette a nyugdíjasokat és a budapestieket. Tíz év után most újra erre készül - fűzte hozzá. Sajtóhírek szerint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke április végén a filmművészeti egyetemen, Kéri László politológus kurzusán a nagyberuházások átmeneti leállításáról beszélt, és azt is mondta: ha kormányra kerülnek, az első két évben megszorításokat terveznek, például befagyasztanák a nyugdíjakat, de utána tízéves programot hajtanának végre, a középrétegekre, az aktívakra támaszkodva.

Orbán Viktor a Blikknek adott, a lap szombati számában megjelent interjújában az állami beruházásokról szólva közölte, azok nagy része nem más, mint "állami umbulda".

Úgy fogalmazott: "A következő kormánynak nincs választása, hogy akar-e tenni ez ellen valamit, vagy sem, hanem kötelessége kivizsgálni: hogyan eshet meg az, hogy egy 300 milliárdos beruházásnak a vége 5-700 milliárd forint". A beruházásokat meg kell csinálni, metróból is több vonal kellene - tette hozzá. Mint mondta, "azt kell megvizsgálni, hogy ilyen áron szabad-e folytatni az építkezéseket".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.