"Baráti szellemben"

Az MTA folytatná az együttműködést az örmény akadémiával

A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) reméli, hogy az örmény akadémia döntése a kapcsolatok felfüggesztéséről rövid időre szól, és tudományos együttműködésüket mihamarabb "a korábbi baráti szellemben" folytathatják.

2012.09.04 14:46MTI

Mint írták, a sajtóból értesültek arról, hogy az Örmény Tudományos Akadémia "kénytelen felfüggeszteni kapcsolatait" az MTA-val, mert a magyar hatóságok kiadták Azerbajdzsánnak az örmény tiszttársa meggyilkolásáért életfogytiglani börtönbüntetését töltő Ramil Safarovot. "Örmény tudóstársaink helyzetét megértve és velük együtt érezve sajnálattal vesszük tudomásul" a hírt - olvasható az Akadémia közleményében.
 
Az MTA szerint Ramil Safarov kiadása Azerbajdzsánnak jogi, politikai és lelkiismereti kérdés. A körülmények jogi szempontjait nemzetközi jogászok részletesen elemezték a sajtóban is, politikai nyilatkozatot pedig - ahogyan korábban sem - az Akadémia nem tesz - írták. Úgy fogalmaztak: a lelkiismereti megnyilvánulás "mindenkinek személyes ügye, amelyet az MTA tagjai mind a magyar hatóságok, mind örmény tudóstársaik irányába egyénileg tesznek meg".
 
Magyarország augusztus 31-én adta át Azerbajdzsánnak az örmény katonatársa 2004-es budapesti meggyilkolásáért életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Ramil Sahib Safarov azeri katonatisztet, akit hazájában elnöki kegyelemmel azonnal szabadlábra helyeztek.
 
Szerzs Szargszján örmény elnök aznap bejelentette, országa felfüggeszti a diplomáciai kapcsolatokat Magyarországgal (az első híradások még a kapcsolatok megszakításáról szóltak, de Jereván ezt később pontosította). Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára szeptember 2-án hivatalába kérette Azerbajdzsán budapesti nagykövetét, akit diplomáciai jegyzékben arról tájékoztatott, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tartja Azerbajdzsán lépését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.