Gárda-rendezvény

MSZP: a kormány ne adjon teret az "ordas szélsőségeknek"!

Az MSZP a Magyar Gárda szombati rendezvényével kapcsolatban arra szólította fel a kormányt, hogy "ne adjon teret az ordas szélsőségeknek".

2012.08.25 20:01MTI

És alkosson olyan világos jogszabályi környezetet, amely "határozottan megtiltja a kirekesztő eszméket hirdető szervezetek utcán való masírozását és ténykedését".

Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében az egész országra nézve szégyennek nevezte a Magyar Gárda megalakulásáról megemlékező fővárosi rendezvényt. Az MSZP szerint álságos, hogy a szélsőjobboldali demonstrációt azért lehetett engedélyezni, mert nem a betiltott Magyar Gárda szervezte. "A fideszes hatalomgyakorlók tudják ezt, de sunyi módon elfordítják a szemüket, vagy talán még oda is kacsintanak" - írta a szocialista párt.

A közleményben felháborodásuknak adtak hangot amiatt, hogy Magyarországon még mindig megtartható egy olyan rendezvény, "amin egy nyíltan rasszista - cigánygyűlölő és antiszemita - szervezet félkatonai egységei egyenruhában masíroznak".

A jogerősen betiltott Magyar Gárda megalakulásának ötödik évfordulójáról tartottak megemlékezést szombaton a fővárosi Hősök terén. A rendezvényen mások mellett felszólalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke is.

A résztvevők a Kodály köröndön gyülekeztek, majd alakzatban, dobszóra vonultak a Hősök terére. A vonulók különböző egyenruhákat viseltek: sokan fekete vagy terepszínű gyakorlóruhában, védőfelszerelésben, katonai rohamsisakban, gázmaszkkal az oldalukon tették meg az utat. A gárdatagoknak a Hősök terére történő bevonulása közben és a rendezvényük alatt mintegy százan tartottak ellendemonstrációt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.