Szeptemberben születik döntés

Orbán: lesz választási feliratkozás

Bevezetik az előzetes választási feliratkozást az országgyűlési választásoknál, erről a szeptemberben kezdődő ülésszakon dönt a parlament.

2012.07.27 15:47MTI

Orbán Viktor közölte: Magyarországon eddig az állam választói névjegyzéket állított össze, és saját adatbázisából indult ki. Ezt most megfordítják, így aki a választásokon részt akar venni, annak fel kell iratkoznia, és ha ezt megteszi, akkor a jelöltállítás első pillanatától kezdve minden információt, ajánlási lehetőséget megkap. Aki pedig nem akar részt venni, az kívül marad ezen, és őt nem fogják "zargatni" választási akciókkal, az nem fog szórólapot vagy kopogtatócédulát kapni. A nagy vita inkább azon van, hogy azok esetében, akik feliratkoztak, kötelezővé tegyék-e a részvételt - mondta. 

A Kereszténydemokrata Néppárt szerint több országban bevált gyakorlat a választásokra történő előzetes feliratkozás, nem sérül általa a demokrácia, ugyanakkor erősödik a választás komolysága, méltósága. Harrach Péter, a kisebbik kormánypárt frakcióvezetője az MTI-nek nyilatkozva utalt arra, hogy több országban bevált gyakorlatról van szó. A francia rendszert példaként említve kiemelte: kockázatot nem jelent a bevezetése, ugyanakkor nagyon sok előnnyel jár. 

A kereszténydemokrata politikus hangsúlyozta a szavazatvásárlás lehetőségének csökkentését, valamint azt is, hogy az utolsó pillanatban meghozott és megalapozatlan döntéseket kiküszöböli. A Jobbik szerint előzetes regisztráció helyett az alapfokú iskolai végzettséghez kellene kötni a választójogot, hiszen "aki írni-olvasni sem tud, nem képes arra sem, hogy felelős döntést hozzon az ország vezetéséről". Az ellenzéki párt az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében azt írta, a Fidesz saját hatalmi érdekeit érvényesíti a választójogi szabályok kialakításakor, ahogyan azt az egyéni kerületek határának meghúzásával is tette.
 
Az előzetes regisztráció bevezetésével a korábbi egyszerű, egyfordulós és költséghatékony választási rendszerről szóló kormánypárti kommunikáció is "megsemmisült", hiszen így "ugyanúgy kétszer kell elmenni a voksolás céljából" - fogalmaztak. Az LMP-s Karácsony Gergely a miniszterelnök bejelentését előzetes regisztrációnak nevezte, és azt mondta, hogy annak bevezetése elfogadhatatlan a demokraták számára.

A frakcióvezető-helyettes úgy fogalmazott, hogy a tervezett rendszer hazugságokon nyugszik. Kijelentette, hogy nincsenek olyan nemzetközi példák, amelyek alátámasztanák a választási feliratkozást. Az MSZP kifogásolta, hogy a Fidesz "szokásos kormányzati taktikájának megfelelően" pénteken a sajtón keresztül közölte az előzetes választási feliratkozás tervezett bevezetését, és határozottan ellenzi a kezdeményezést. 

A szocialisták szerint a Fidesz véget vetne a demokráciának; a döntés célja, hogy leszűkítsék a választáson részt vevők körét a lehető legkisebbre, leginkább a Fidesz támogatói körére. Molnár Zsolt (MSZP), az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke közleményében azt írta, ezek után "nem egészen érthető", mire gondolhatott Orbán Viktor csütörtökön, amikor egy nyilvános rendezvényen úgy fogalmazott: "reméljük, a demokrácia helyett nem kell új politikai rendszert bevezetni". 

A Demokratikus Koalíció (DK) antidemokratikusnak tartja az előzetes választási regisztráció bevezetését, mert az szerintük - a választási rendszer eddigi átalakításával együtt - azt a célt szolgálja, hogy a Fidesz ne veszíthesse el a választásokat - jelentette ki Debreczeni József, az ellenzéki párt alelnöke sajtótájékoztatóján Budapesten. 

A politikus a választási törvény eddigi változásait sorolva azt mondta: úgy alakították ki az egyéni kerületek határait, hogy ez a Fidesz győzelmét segítse, emelték a szükséges jelölőcédulák számát, ugyanakkor csökkentették az összegyűjtésükre rendelkezésre álló időt, megszüntették a második fordulót, hogy az ellenzék az első forduló tükrében ne tudjon visszalépéseket, szövetségkötéseket végrehajtani a Fidesszel szemben, valamint állampolgárságot és választójogot adtak a határon túli magyaroknak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.