A Trianon Társaság szervezésében

A '19-es román megszállásra emlékeznek

Az 1919-es román megszállás áldozataira emlékeznek Hódmezővásárhelyen.

2012.07.25 10:52MTI

Az 1919-es román megszállás civil áldozatai előtt tisztelegnek szerda este a Hódmezővásárhely határában emelt emlékműnél.

Hódmezővásárhely határában 1919-ben román katonák 56 ártatlan - többségében vásárhelyi - polgárt gyilkoltak meg. A román egységek a francia megszállók távozása után, április végén érkeztek a városba.

1919. július 25. reggelén a magát rendőrparancsnoknak kiadó, magyar származású román hadnagy, Berényi László felhozatta a városháza pincéjéből a korábban ártatlanul bebörtönzött helyi polgárokat, majd az egymáshoz kötözött emberek egy szakasznyi román katona kíséretében elindultak a város határába.

A menetet rémülten figyelők közül Berényi többeket belöketett a halálmenetbe. A Hódmezővásárhelytől hat kilométerre lévő, Nagy Dezső-féle tanyánál álltak meg, ahol a román katonák a foglyokat csoportokba állítva agyonlőtték. A tömeggyilkosság áldozatainak mintegy fele harminc év alatti volt, túlnyomó többségük szegény sorban élt, földműves, iparos volt.

A történészeknek 47 - többségében hódmezővásárhelyi - férfit sikerült azonosítaniuk, de az áldozatok között akadtak mártélyiak is.

Szerda este a kivégzések helyszínén állított emlékműnél tartanak megemlékezést a hódmezővásárhelyi Trianon Társaság és a Történelmi Vitézi Rend szervezésében. A résztvevők egy része közösen, kerékpárral érkezik az egykori Nagy Dezső-féle tanyához, a menet 17 órakor a Szent István-templom elől indul - közölte Elek András, az eseményt szervező Trianon Társaság elnökségi tagja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.