Még a héten javaslatot tesznek

Orbán: a bírák nyugdíjazásának rendszere marad

A Demokratikus Koalíció (DK) "szégyenletesnek" tartja Orbán Viktor hétfői nyilatkozatát, amely szerint nem hajtják végre az Alkotmánybíróság (Ab) hétfői döntését.

2012.07.17 06:54MTI

A kormány a tervek szerint még a hét vége előtt javaslatot tesz a parlamentnek az alaptörvény, a bíróságokról szóló jogszabály és a nyugdíjtörvény közötti összhang megteremtésére - jelentette ki a kormányfő a KDNP vezetőivel folytatott tárgyalása utáni sajtótájékoztatóján. "A rendszer marad" - nyomatékosította Orbán Viktor.

A DK szerint Orbán nyilatkozata "szégyenletes"

Az ellenzéki párt hétfői közleményében üdvözölte az Ab döntését, véleményük szerint a jogsértést pedig csak úgy lehetne helyreállítani, ha valamennyi kényszernyugdíjazott bírót visszahelyeznék tisztségébe, és helyreállítanák a bírósági vezetők megbízatását is. A párt szerint sajnálatos, hogy az Ab csak az érintett bírák nyugdíjazásának megtörténte után hozott határozatot a bírók kötelező nyugdíjba küldéséről szóló törvényről, és emiatt nekik kell munkaügyi pert indítaniuk azért, hogy tovább gyakorolhassák hivatásukat.

A DK szerint árulkodó, hogy a Fidesz "egypárti alkotmánybíró-jelöltjei" nagy többségükben különvéleményt nyújtottak be, s ellenezték e jogtipró törvényhely megsemmisítését. "Ez mutatja, hogy a Fidesz kétharmados többségével élve valóban saját hűséges delegáltjaival töltötte fel az Alkotmánybíróságot" - fogalmaz a közlemény. Az Ab a hatálybalépés napjára visszaható hatállyal semmisítette meg a bírák nyugdíjazásának szabályozását, miután megállapította, hogy az új szabályozás formai és tartalmi szempontból is sérti a bírói függetlenségből fakadó alkotmányos követelményeket.

Az Ab formai szempontból azt kifogásolta, hogy a bírói hivatás felső korhatárát a vizsgált szabályozásban nem sarkalatos törvény határozza meg. Tartalmi szempontból pedig azt, hogy az érintett bírákat rövid időn belül elmozdítják hivatalukból.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.