236 éves az amerikai függetlenség

Hende Csaba: Washington számíthat a magyar kormányra az emberi jogok és méltóság védelmében

Az Egyesült Államok mindenkor számíthat Magyarországra és a magyar kormányra a szabadság, az emberi jogok és az emberi méltóság védelmében - jelentette ki Hende Csaba honvédelmi miniszter az amerikai nemzeti ünnep alkalmából rendezett keddi budapesti fogadáson.

2012.07.03 16:57MTI

"Számíthat ránk, ha ki kell állni a faji megkülönböztetés, az antiszemitizmus, a kirekesztés minden formája ellen (...), ha dolgozni kell közös értékeinkért és akkor is, ha meg kell harcolnunk a szabadság ügyéért - tette hozzá a több száz meghívott előtt az amerikai függetlenség 236. évfordulójának tiszteletére adott fogadáson a honvédelmi tárca vezetője. Hende Csaba úgy fogalmazott: "készek vagyunk az eddiginél is többet tenni a szabadságért, és nagy öröm számunkra, hogy az Amerikai Egyesült Államok kormánya érti és támogatja ezt az erőfeszítésünket". 

A miniszter arról is beszélt, hogy a magyarok sokkal mélyebben hisznek a szabadság eszményében, és ezért "sokkal erősebb szálak kötik őket a baráti amerikai nemzethez, mint az ilyen békebeli hétköznapokon érzékelni szokták". Megjegyezte, a barátokról mindig a komoly, nehéz helyzetekben derül ki, hogy lehet számítani rájuk. Kifejtette, Magyarország magától értetődően vett és vesz részt "közös küldetéseinkben, amelyekkel a béke, a szabadság és az emberi méltóság védelmében dolgozunk együtt, és ha kell, együtt is harcolunk". 

Példaként említette Magyarország és az Egyesült Államok "legnagyobb közös vállalkozását", az afganisztáni küldetést. Eleni Tsakopoulos Kounalakis nagykövet ünnepi beszédében emlékeztetett arra, hogy az amerikai-magyar diplomáciai kapcsolatokat 90 éve létesítették; Nancy Pelosi, az amerikai kongresszus képviselőházának demokrata párti frakcióvezetője május közepi budapesti látogatásakor ez alkalomból a kapcsolatfelvételről kiállított washingtoni képviselőházi okmány díszkeretes példányát adta át Kövér László házelnöknek. 

A nagykövet hangsúlyozta: "az amerikai és a magyar népet összeköti a szabadság iránti szeretet, valamint az a remény, hogy az egész világon meg lehet teremteni a jólétnek, az emberi jogok tiszteletben tartásának és a demokratikus, nyitott, pluralista társadalmaknak az alapjait". Az amerikai nagykövetség a hagyományoknak megfelelően a budai Várban, az egykori Táncsics-börtön kertjében rendezte meg az ünnepséget, amelyet idén "vadnyugati fogadásnak" hirdettek meg, nem öltönyben, hanem farmerban, "nyugati lezser" öltözékben érkeztek a vendégek, sokan cowboykalapot és -csizmát viseltek. 

Az esemény vendégei között volt Pintér Sándor belügyminiszter és Megyesy Jenő egykori denveri tiszteletbeli főkonzul, Orbán Viktor főtanácsadója, a fogadáson mások mellett részt vett Győri Enikő, a Külügyminisztérium uniós ügyekért felelős államtitkára, Sztáray Péter, a tárca politikai igazgatója, továbbá Polt Péter legfőbb ügyész és Mesterházy Attila, az MSZP elnöke.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.