Július elsején lép hatályba

Új Mtk.-A Liga és az MSZOSZ is magyarázó kiadványt jelentetett meg

Magyarázó kiadványt készített a július elsején hatályba lépő új munka törvénykönyvéről a Liga Szakszervezetek és a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ). Az MSZOSZ információs vonalat is működtet.

2012.06.29 17:48MTI

A Liga Szakszervezetek az MTI-hez pénteken eljuttatott közleményében kiemelte: a következő hónapokban a munkaügyi kapcsolatok valamennyi szereplőjének fel kell készülnie az új törvény alkalmazására. A szakszervezetek előtt álló feladat, hogy a megváltozott jogosítványokkal még az eddigieknél is hatékonyabban éljenek, és a munkavállalói jogokat kollektív szerződésekkel igyekezzenek védeni. 

A magyarázó kiadványban az érdekképviselet hangsúlyozza, hogy a törvény koncepcionálisan megváltoztatta a szabályozási szemléletet: számos eddigi elem elveszíti garanciális jellegét, ezektől kollektív szerződésben vagy a felek megállapodásában el lehet térni a munkavállalók hátrányára is. A „régi” szabályok az eltérést csak a munkavállalók javára engedték. 

A Liga szerint a szakszervezeti jogok szűkítésének következményeként annak lehetősége is nehezedik, hogy a szakszervezetek a munkavállalók javára előnyös feltételeket harcoljanak ki kollektív szerződésekben. Az MSZOSZ Ne írd alá azonnal, amit a főnök eléd tesz címmel indított kampányt, arra ösztönözve a munkavállalókat, hogy konzultáljanak a szakszervezeti tisztségviselőkkel. 

A szakszervezet információs telefonszámot is működtet, amelyen jogi, szervezeti kérdésekben lehet segítséget kérni. A Ligához hasonlóan az MSZOSZ is elkészített egy munkavállalói kézikönyvet, amelyben az új Mt. változásait magyarázza, hogy megkönnyítse tisztségviselői munkáját - áll a szakszervezet kiadványában.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.