"Munkalátogatás"

Lengyel-magyar államfői találkozó Varsóban

Lengyel-magyar államfői tárgyalások kezdődtek csütörtökön Varsóban.

2012.06.28 17:14MTI

Bronislaw Komorowski államfő a Belweder palotában fogadta Áder János köztársasági elnököt, aki egynapos munkalátogatáson tartózkodik Varsóban. Áder beiktatása óta először látogatott Lengyelországba. A megbeszélésen várhatóan szó esik a két ország számára kiemelten fontos uniós kohéziós politika fenntartásáról. A találkozó után a két elnök nyilatkozik a sajtónak. Áder János hétfői brüsszeli látogatása során a Magyarországnak járó kohéziós támogatás értékének megőrzését szorgalmazta. 

Újságíróknak nyilatkozva kiemelte, hogy Magyarország erősíteni kívánja a "kohézió barátainak" tömörülését, és előrebocsátotta, hogy részben erről szól varsói látogatása is. A magyar elnök Brüsszelben felvetette, hogy a 2014 és 2020 közötti időszakra készülő uniós költségvetési keret tervezetében csökkentették a kohéziós - felzárkóztatási - támogatás összegét, és a kiosztás módszerét is meg akarják változtatni. 

Ezzel Magyarország és Lengyelország jelentősen kevesebb támogatáshoz jutna, pedig a kohéziós politika fenntartása a piac- és a beruházásbővülés folytán a támogatott országokon kívül a donorországoknak is kedvez. Az elnöki találkozó hivatalos része után este a két államfő megtekinti a lengyel-ukrán szervezésű labdarúgó Európa-bajnokság német-olasz elődöntőjét a varsói Nemzeti Stadionban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.