A munkahelyteremtéshez ne adóemelés legyen a forrá

MSZP: az "elmúltkétév" okozta a foglalkoztatási problémákat

Az MSZP szerint a Fidesz olyan foglalkoztatáspolitikai intézkedéseket rendelt meg a kormánytól, amiket a szocialisták két éve sürgetnek, és amikre épp az Orbán-kormány által okozott problémák miatt van szükség.

2012.06.26 11:20MTI

Gúr Nándor, a szocialisták alelnöke kedden sajtótájékoztatón azt mondta: a 25 év alattiak és az 55 éven felüliek is rosszabb munkaerő-piaci pozícióban vannak most, mint a kormányváltáskor. Hozzátette, a szocialisták két éve sürgetik a járulékterhek csökkentését, a munkahelyteremtés támogatását a hátrányos helyzetű régiókban, a nyugdíj előtt állók védelmét, a szakképzetlenek és a pályakezdők álláshoz jutásának segítését, a kormány azonban semmit sem tett ezért.

Véleménye szerint a Fidesz most az elmúlt két év mulasztásait próbálja kiküszöbölni a jövő évi költségvetéssel kapcsolatban megfogalmazott elvárásaival, és a be nem tartott - például az egymillió új munkahelyre vonatkozó - ígéreteit próbálja feledtetni.

A parlament foglalkoztatási bizottságát vezető MSZP-s politikus az MTI kérdésére elmondta: helyeslik, ha az említett tervek megvalósulnak, de elfogadhatatlannak tartják, hogy a forrásuk újabb adóemelés legyen. Véleménye szerint ehhez egyébként több százmilliárd forintos átcsoportosításra lenne szükség a költségvetésben, de attól tart, hogy a kormány csak látszatintézkedésekre, tízmilliárdos átrendezésre készül.

Kitért a minimálbér-emelésre is, aminek szükségességéről az újabb nemzeti konzultáció egyik kérdése szól. Hangsúlyozta, hogy bár a kormány két év alatt csaknem húszezer forinttal növelte a minimálbér összegét, az adóváltozások miatt az nem ér többet, mint a kormányváltáskor - a minimálbéresek ugyanúgy nagyjából hatvanezer forintot vehetnek kézhez -, a munkaadók terhei viszont emelkedtek miatta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.