Munkahelyi baleset Tiszaújvárosban

A VDSZ szigorúbb munkavédelmi ellenőrzést sürget

Szigorúbb munkavédelmi ellenőrzést szorgalmaz a vegyipari szakszervezet (VDSZ) annak kapcsán, hogy rövid idő alatt a második halálos kimenetelű baleset történt az ágazatban, legutóbb csütörtökön a Tiszai Vegyi Kombinát tiszaújvárosi ipartelepén.

2012.06.15 16:36MTI

A szakszervezet pénteki közleményében a munkaadóktól szigorúbb ellenőrzést, a munkavédelmi fázisok pontos betartatását, s a védőruhák használatának előírását követeli, a dolgozóktól pedig azt kéri, hogy a munkahelyi "hajtás" ellenére vegyék komolyan a saját biztonságukat, és ha más nem teszi meg, maguk vigyázzanak az egészségükre és az életükre, akár a termelés rovására is tartsák be az előírásokat. Székely Tamás, a VDSZ elnöke a közleményben rámutat arra, hogy egyelőre nem tudni, mi történt a Tiszai Vegyi Kombinát üzemében, ahol munkavégzés közben egy alvállalkozó három dolgozója rosszul lett, közülük kettő meghalt. 

Az viszont biztos, hogy az alig két hete a Hankooknál bekövetkezett, ugyancsak halálos baleset után ez a mostani is jelzi azt, amire a vegyipari szakszervezet többször is felhívta a figyelmet: súlyos gond van a munkavédelemmel, pontosabban annak betartatásával. Június 4-én egy 23 éves fiatalember karbantartási munkálatokat közben halt meg a Hankook Tire rácalmási gyárában. A VDSZ elnöke szerint az elmúlt években sokat lazult a munkavédelmi ellenőrzés, ezért a vállalatok egy része csak formailag tesz eleget az előírásoknak azzal, hogy beszerzi a szükséges munkavédelmi eszközöket, ám arra már nincs figyelem, hogy a dolgozók használják-e ezeket a felszereléseket. 

Ráadásul a termelést végző üzemekben olyan túlfeszített a tempó, hogy gyakran nincs idő minden munkafázist szigorúan a biztonság szabályai szerint elvégezni. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője pénteken arról tájékoztatta az MTI-t, hogy fulladás okozta a két munkás halálát csütörtökön a TVK ipartelepén. Dobi Tamás elmondta, hogy a rendőrség halált okozó, foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. A tiszaújvárosi vegyipari vállalat telephelyén egy külsős cég alkalmazottai végeztek karbantartási munkálatokat egy tartályon a köré emelt fóliasátor alatt. 

Felújítás közben három munkás rosszul lett, ketten közülük a helyszínen meghaltak. Harmadik társukat, valamint egy negyedik férfit, aki a karbantartók segítségére sietett, kórházba szállították. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az ellenőrző vizsgálatok elvégzése után a toxikológiai osztályra szállított két férfi péntek délután elhagyhatta a kórházat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.