A kerület napja

II. kerület: posztumusz díszpolgári cím Örkénynek

Posztumusz díszpolgári címmel ismerte el a száz éve született Örkény István író munkásságát a II. kerületi önkormányzat csütörtökön. A díjazottak között költő, tudós és színész is szerepel.

2012.06.21 20:47MTI

Az önkormányzat tájékoztatása szerint 2000 óta a kerület napján, június 21-én adják át a városrész önkormányzatának elismeréseit. A képviselő-testület egyhangú döntése értelmében, a II. kerületi polgárok javaslatára díszpolgári címmel tüntették ki Bitskey Tibor színművészt. Posztumusz díszpolgári kitüntetéssel tisztelgett a kerület az idén 100 éve született Örkény István író életműve előtt. Károlyházy Frigyes fizikust és Lator László költő, műfordítót pedig II. Kerületért Emlékéremmel jutalmazta az önkormányzat.

"Tiszteletünket kívánjuk a kitüntetésekkel kifejezni művészi, szakmai és emberi elkötelezettségük előtt, elismerésünket, hogy a 20. század nehezen kiismerhető történelmi-emberi és morális labirintusában mindig tudták: merre van a jó irány" - idézi a közlemény Láng Zsoltot, a kerület polgármesterét.

A posztumusz díszpolgári címmel kitüntetett, száz éve született Örkény István "életműve egyszerre klasszikus és mai, könnyfakasztóan humoros és torokszorítóan tragikus, általánosan emberi és tipikusan magyar. Örkény István drámái, kisregényei és egyperces novellái a 20. századi irodalom kiemelkedő alkotásai, amelyek szerzőjük mély humánumáról és emberismeretéről, kivételes érzékenységéről és intelligenciájáról tanúskodnak. A kétszeres József Attila- és Kossuth-díjas író a groteszk és az abszurd máig legkiválóbb képviselője a magyar irodalomban. Örkény István hosszú évtizedeken át - egészen 1979-ben bekövetkezett haláláig - élt a II. kerületben, műveiben több helyen feltűnnek a pasaréti utcák és terek" - olvasható az összegzésben.

A díszpolgári címmel kitüntetett Bitskey Tibor színművész "Rákóczi hadnagyaként forgatta a kardot, Baradlay Ödönként közelharcot vívott a farkasokkal és Kis Miskaként énekelve itta a bort. 1964-től tíz éven keresztül a Vígszínház tagja volt, majd a Nemzeti Színház színésze lett. A rendszerváltozás után az Udvaros Béla által alapított Evangélium Színház tagja lett, majd Szolnokon a Szigligeti Színházban játszott epizódszerepeket" - írta az önkormányzat, hozzátéve, hogy a 83 éves Kossuth- és Jászai-díjas művész hat évtizede él a II. kerületben.

II. Kerületért Emlékéremben részesült Károlyházy Frigyes fizikus, a kvantummechanika és a relativitáselmélet nemzetközi hírű szaktekintélye; valamint Lator László Kossuth- és József Attila-díjas költő, műfordító.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.