Múlt-orientált oktatás?

Kunhalmi: nemcsak a tanév, egy korszak is lezárult az oktatásban

A szocialista Kunhalmi Ágnes szerint nem csak a tanév zárult le pénteken, hanem egy korszak is a magyar közoktatásban.

2012.06.15 15:42MTI

Az ellenzéki politikus pénteki budapesti sajtótájékoztatóján kifejtette: a következő tanévtől a köznevelés kereszténydemokrata rendszere indul el, amelyet a következő években teljesítenek ki. "Amíg az elmúlt húsz évben az oktatás rendszere jövő orientált volt, a következő tanévtől múltra koncentráló lesz" - fogalmazott, hozzátéve: amíg az oktatási rendszer gyermekközpontú volt, a következő években minisztériumközpontúvá válik. Kunhalmi Ágnes szerint két év alatt a kormány "előállította" az elvándorlás hangulatát, az elmúlt húsz évben nem tapasztalt rossz hangulat uralkodik Magyarországon, nem véletlen, hogy a gyerekek el akarnak menni az országból. Ezt a vágyat a bizonytalanság szüli - vélte. 

Hozzátette: a bizonytalanságra jó példa, hogy a köznevelési törvény még hatályba sem lépett, de már módosítani kell. Ez jellemző az egész kormányzati rendszerre, nem tudják, hogy mit akarnak, ad hoc döntések alapján módosítgatják a már elfogadott törvényeket és kizárólag pénzügyi kényszernek rendelik alá az oktatást és a többi ágazatot. Szerinte a köznevelési törvény módosítása könnyen felülírhatja az egyébként meghatározott menetrendet is. Utalva a közoktatási helyettes államtitkár nyilatkozatára, miszerint a változtatás nem érint oktatásszakmai kérdéseket, azt mondta: az, hogy ki tart fenn, működtet egy iskolát, ki fizeti a rezsit az igenis oktatásszakmai kérdés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.