Több ezren adtak vért

Rekorderedménnyel zárt az Országos Felsőoktatási Véradóverseny

Rekorderedménnyel zárt a VI. Országos Felsőoktatási Véradóverseny, szeptember és május között közel 13 ezer nappalis tanuló adott vért, egynegyedük első alkalommal.

2012.06.14 17:07MTI

A verseny végén három kategóriában hirdettek győztest a véradók világnapján csütörtökön, Szolnokon. Az ezer főnél kevesebb hallgatóval rendelkező felsőoktatási intézmények kategóriájában a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola nyert 87 egység leadott vérrel. Az ezer és tízezer fő közötti kategóriában a Károly Róbert Főiskola lett győztes 455, míg az e létszám feletti intézmények sorában a Budapesti Corvinus Egyetem nyert 873 diák véradásával - közölte a Magyar Vöröskereszt csütörtökön az MTI-vel. 

A verseny szeptemberben tovább folytatódik, a Magyar Vöröskereszt már várja a felsőoktatási intézmények jelentkezését. A véradók világnapját június 14-én ünneplik annak emlékére, hogy 1868-ban e napon született Karl Landsteiner, az AB0-vércsoportrendszer Nobel-díjas felfedezője. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2005-ben határozott a világnap megtartásáról, amikor világszerte köszöntik a véradókat, akik egyetlen véradással három életet mentenek meg. Hazánkban a biztonságos vérellátáshoz évente 500 ezer egység vérre van szükség, ehhez több mint 300 ezer embernek kell vért adnia. Magyarországon 1986 óta november 27. a véradók napja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.