A LIGA örömmel fogadta a bejelentést

Elegendő aláírás az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló népszavazáshoz

Befejeződött az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozásáért gyűjtött aláírások ellenőrzése, ennek alapján megállapítható, hogy összegyűlt a törvényben meghatározott számú aláírás - közölte Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda (OVI) vezetője pénteken az MTI-vel. A LIGA Szakszervezetek örömmel fogadták a bejelentést.

2008.05.16 17:14MTI

Az ellenőrzés elvégzéséről az iroda hétfőn tájékoztatja az Országos Választási Bizottságot (OVB) - mondta Rytkó Emília. Az egészségbiztosítás privatizációjáról szóló népszavazást várhatóan ősszel tartják meg. Az OVB hétfő esti ülésén várhatóan megállapítja az ellenőrzés eredményességét, majd erről írásban tájékoztatja az Országgyűlés elnökét; a házelnöknek pedig három napon belül kell a parlamentet értesítenie. Ha az ellenőrzésnél 200 ezer hiteles aláírást találnak, a törvény szerint az Országgyűlésnek mérlegelés nélkül el kell rendelnie a népszavazást. 

A kezdeményezés ezt követően megjárhat több jogorvoslati fórumot, így például a Legfelsőbb Bíróságot és az Alkotmánybíróságot. Az OVB április 14-én rendelte el, hogy a választási iroda május 23-áig ellenőriztesse a benyújtott, csaknem félmillió aláírás hitelességét. Az egészségbiztosítás privatizációjának megakadályozását célzó népszavazás kezdeményezői a szükségesnél majdnem két és félszer több, csaknem 492 ezer aláírást tartalmazó ívet adott át ellenőrzésre. 

Az Albert házaspár a következő kérdésben kezdeményezett népszavazást: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő több-biztosítós egészségbiztosítást?". A népszavazás akkor eredményes, ha legalább kétmillió választó azonos választ ad a kérdésre. Fiedler Péter, a LIGA Szakszervezetek kommunikációs vezetője az MTI-vel közölte: örömmel vették tudomásul az Országos Választási Iroda vezetőjének pénteki bejelentését. 

Felidézte, hogy az aláírásokat az Albert házaspár által feltett kérdésre a LIGA Szakszervezetek és mintegy tucatnyi civil szervezet gyűjtötte össze. Kiemelte, hogy mivel a kérdés nem a törvény visszavonásáról szól, a népszavazás kicsit sem nem vált "okafogyottá". A népszavazás tétje ugyanis az, hogy az ország alkotmányos garanciát kapjon arra: a következő három évben senki ne terjeszthessen be olyan törvényt, amely lehetőséget ad a társadalmi egészségbiztosítás szétdarabolására vagy részleges privatizálására - tette hozzá a kommunikációs vezető.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.