Koszovó-konferencia

Orbán: a hitelre és adósságra épülő jólét tönkreteszi a nemzetet

A magyar miniszterelnök szerint a hitelre és adósságra épülő növekedés és jólét tönkreteszi a nemzetet. "Ez az ösvény többé nem járható" - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő szerdán Budapesten, az Üzlet és befektetés Koszovóban című gazdasági fórumon, amelyen részt vettek a balkáni ország politikai életének vezetői, köztük Hashim Thaci kormányfő.

2012.06.13 19:28MTI

Orbán Viktor kifejtette: a Nyugat-Balkán kapcsolódása - Közép-Európán keresztül - az Európai Unióhoz a jövő egyik legfontosabb kérdése, Magyarország pedig mindent megtesz azért, hogy a Nyugat-Balkán, azon belül Koszovó minél gyorsabban tudjon közeledni és integrálódni az EU-hoz. Koszovónak legalább olyan ütemben kell közelednie a közösséghez, mint azt a volt Jugoszlávia területén létrejött többi államnak az unió lehetővé tette - emelte ki, megjegyezve, hogy szerinte Európa keleti-délkeleti peremén óriási gazdasági lehetőségek vannak.

Az európai válságkezelés sikertelenségének fő okát a miniszterelnök abban látta, hogy az európai vezetők folyamatosan az események után szaladnak, "a piacok mennek elöl, mi meg állandóan reagálunk a piacok működésére". Ezen változtatni kell - jelentette ki.

Orbán Viktor szerint Magyarországot is elragadta az a hamis illúzió, hogy létezik gazdasági növekedés munka nélkül, hogy a pénz mindig olcsó lesz, és nem kell félni az államadósság növelésétől. Ezekből a hibákból tanulni kell, és másképpen kell gondolkodni - hangsúlyozta a magyar kormányfő. Kiemelte, hogy kompromisszumok nélkül harcolni kell az adósság ellen, és kontroll alatt kell tartani a költségvetési hiányt.

A magyar miniszterelnök hangsúlyozta azt is: a külső pénzügyi függés nem korlátozhatja az államot abban, hogy saját testére szabott, sajátos gazdaságpolitikát kövessen. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy Magyarország külső források nélkül fenn tudná tartani magát, de fontos, hogy a pénzt minél több helyről tudja igénybe venni, így például belső megtakarításokból, adókból, a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) és keleti partnerektől - mondta.

Orbán Viktor jelezte, hogy várhatóan az ősszel magyar kormánydelegáció és egy üzleti csoport utazik Koszovóba.

Hashim Thaci, a Koszovói Köztársaság miniszterelnöke a gazdasági fórumon kiemelte: Koszovó fiatal és stabil ország, érdemes ott befektetni. Hangsúlyozta: Koszovó sikertörténet, Koszovó a gazdasági válság ellenére "állta a sarat", az elmúlt évben 5 százalékos gazdasági növekedést sikerült fenntartania. Hozzátette: Koszovó kedvező fiskális politikát folytat, és a magánszektor fejlesztése a legfontosabb szempont.

Rámutatott: Koszovó kedvező szerződéseket kötött az EU-val és az Egyesült Államokkal, az országban sikerült javítani az adózási rendszert. Koszovó jó befektetési lehetőségekkel rendelkezik, már eddig is jelentősen fejlesztették az úthálózatot, de kedvezőek a lehetőségek a bányászatban és az energiaszektorban is - mutatott rá.

A koszovói miniszterelnök elmondta: országa tudatában van annak, mennyire fontosak a külföldi befektetők, hangsúlyozta továbbá, hogy az elmúlt időszakban Koszovó tagja lett az IMF-nek és a Világbanknak is.

Mimoza Kusari-Lila miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter hangoztatta: a szabad piac erősítése, a humán tőke és a pénzügyi szektor fejlesztése kap kiemelt szerepet Koszovó gazdaságpolitikájában.

Mimoza Kusari-Lila rámutatott: országuk számára a magas munkanélküliség jelent súlyos problémát. A következő években 8-10 százalékra akarják leszorítani a munkanélküliségi rátát, miközben a gazdasági növekedés ütemét növelni szeretnék, a mostani 5 százalék körüli szintről 7-8 százalékra.

A miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter asszony kiemelte: megfelelő és átlátható programokat akarnak indítani a külföldi befektetőknek, ilyenek lehetnek az autópálya-építések. Hangsúlyozta: az ország tagja a CEFTA-nak (Közép-európai Szabadkereskedelmi Egyezmény), Koszovó az elmúlt években számos országgal kötött szabadkereskedelmi megállapodást.

A koszovói ipari és kereskedelmi miniszter az energiaágazaton kívül a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart, valamint az építőipart nevezte ígéretes befektetési célterületnek, ezekben az ágazatokban fontos szerepet kaphatnak a magyar vállalkozások is.

Besim Beqaj gazdasági fejlesztési miniszter a fórumon elmondta: Koszovó energiaszektorának fejlesztésében hangsúlyos szerepet kapnak a megújuló energiák. A koszovói miniszter arról is szólt, hogy tavaly 5,3 százalékos volt a GDP bővülése, és középtávon is évi 5 százalék körüli növekedést várnak az 1,8 millió lakosú országban.

A gazdasági fórumon a Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) és a Koszovói Beruházásösztönzési Hivatal (IPAK) kétoldalú megállapodást írt alá. Együttműködési megállapodást kötött továbbá a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) a Koszovói Kereskedelmi Kamarával, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Koszovó vámhatóságával.

A fórumon 30 koszovói és 70 magyar vállalkozás képviselői vettek részt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.