Sólyom is versenyt akar

SZDSZ: a népszavazással nem lehet kormányt buktatni

A párt politikusai leplezték le az SZDSZ "Nem elég gondolni a nemre" feliratú plakátját vasárnap a fővárosi Nyugati téren. A liberálisok azért kampányolnak, hogy a 2008-as országos népszavazáson minél többen szavazzanak a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj eltörlése ellen.

2007.12.30 17:30MTI

A jövő év legfontosabb eseménye a népszavazás lesz - mondta a plakátleleplezést kísérő sajtótájékoztatón Wittinghoff Tamás, a párt ügyvivője. A politikus meggyőződésének adott hangot, hogy a három kérdés mögött a kormánybuktatás szándéka áll. Véleménye szerint ezek nem szakmai, politikai kérdések. 2008 legfontosabb feladatának nevezte, hogy világosan elmondják az embereknek, ezekkel a kérdésekkel nem lehet kormányt buktatni.

Wittinghoff Tamás kitért arra is, hogy jövőre a parlament újra tárgyalja az egészségbiztosítási törvényt, amelyet Sólyom László köztársasági elnök ezen a héten küldött vissza az Országgyűlésnek. Az ügyvivő felhívta a figyelmet arra: ha újra elfogadják a törvényt, akkor az államfő már nem kérhet normakontrollt. Fontos üzenetnek nevezte, hogy Sólyom László hiányolta a törvényből a versenyt, mert mint mondta az SZDSZ alapvetően egy olyan több biztosítós rendszert szorgalmazott, amely a versenyre épül.

Léderer András, az SZDSZ Új Generáció nevű ifjúsági szervezetének elnöke a tandíjról szólva azt mondta: hazugság a Fidesz állítása, amely szerint most ingyenes a felsőoktatás. Véleménye szerint a szegény diákok nem azért nem tudnak az egyetemeken tanulni, mert ki kell majd fizetniük a fejlesztési részhozzájárulást, hanem azért, mert nem tudják kifizetni a tankönyveket, a jegyzeteket.

Idézett a Fidesz 1994-es választási programjából, amely szerint: "A felsőoktatásban részt vevő hallgatók közvetlen és közvetett haszna nagyobb a képzésből kimaradó és azt csupán adójával támogató polgár közvetett hasznánál."

Léderer András szerint az új rendszer az igazságosságról is szól, arról, hogy a jó tanuló kevesebbet fizessen, a fejlesztési hozzájárulásból az intézmények fejlesztéseket hajthassanak végre és hogy az ösztöndíjak valódi megélhetést nyújtsanak a diákoknak.

Aki ma a vizitdíjat és a kórházi napidíjat támadja, az a hosszú távon fenntartható, világos, átlátható viszonyok között működő egészségügyet támadja - mondta Szabadai Viktor, az SZDSZ budapesti elnöke. A politikus egyúttal kitért arra, hogy az országos népszavazás mellett néhány Pest megyei településen helyi referendumokat is tartanak majd. Ezeket - Szabadai Viktor szerint felelőtlen módon - Budapest és Pest megye szétválasztása érdekében szervezték.

Az elnök szerint viszont Pest megye és Budapest nem létezhetnek egymás nélkül.


Daróczi Dávid kormányszóvivő az MTI-hez vasárnap eljuttatott közleménye szerint semmilyen hatása nem lenne a reformok lényegére még egy érvényes és eredményes népszavazásnak sem, hiszen a kérdések nem is a reformok lényegéről szólnak: az oktatási reform jóval több a tandíjnál, az egészségügy átalakítása pedig a vizitdíjnál.

Daróczi Dávid szerint a pénzt is ugyanúgy be kellene szedniük a felsőoktatási intézményeknek és az egészségügyi ágazatnak, legfeljebb az elnevezés változna; ellenkező esetben lyukas marad mindkét rendszer.

Az egyetemeknek és a főiskoláknak ugyanis, ha nem pótolják a tandíjból származó bevételüket, nem lesz elég pénzük ösztöndíjra és fejlesztésekre, hiszen a tandíjból származó pénzt fele-fele arányban erre a két célra költik.

Ugyanez a helyzet a vizitdíjjal is, ami a háziorvosoknak például átlagosan havi mintegy 180 ezer forint többletbevételt jelent. Ha ezt a pénzt pótolni akarják valahonnan, akkor a forrás csak ugyanaz lehet, mint minden más állami bevételnél: a polgárok befizetései - legyen az akár adó vagy járulék, akár más, közvetlen befizetési forma - áll a közleményben.

A kormányszóvivő harmadik érvként említi, hogy a kezdeményezők előrehozott választásnak próbálják beállítani a népszavazást, aminek a célja a kormány megbuktatása. Nyilvánvaló azonban, hogy a népszavazással sem lehet megbuktatni a kormányt, ahogyan nem lehetett sem a 72 órás ultimátummal, sem pedig azzal, hogy az ellenzék az utcára vitte az embereket - szögezi le közleményében.

Szijjártó Péter, a Fidesz szóvivője szerint nyilvánvaló, hogy a vizitdíj, a tandíj és a kórházi napidíj bevezetése az emberek szándéka és érdekei ellen való, és azt jelenti, hogy a kormányzati hazugságok árát a magyar emberekkel fizettetik meg.

"Abban igaza van az SZDSZ-nek, hogy a Szociális Népszavazás 2008 legfontosabb eseménye lesz, hiszen az emberek visszakapják az ország jövőjéről szóló értelmes vita lehetőségét, és egyszer és mindenkorra nemet mondhatnak az antidemokratikus kormányzásra" - fogalmazott Szijjártó Péter közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.