Elmaradt Nyirő József újratemetése

Jobbik: Magyarország csatát veszített Romániával szemben

A Jobbik elnöke szerint Nyirő József elmaradt újratemetésével kapcsolatban Magyarország komoly diplomáciai csatát veszített Romániával szemben, ennek pedig meg kell keresni a felelőseit, valamint mihamarabb meg kell szervezni az újratemetést. Erről Vona Gábor beszélt keddi, budapesti sajtótájékoztatóján.

2012.05.29 16:08MTI

Az ellenzéki politikus - aki maga is jelen volt a hétvégi székelyudvarhelyi eseményeken - hangsúlyozta: a hétvégén "meggyalázták Nyirő József emlékét, Magyarországot, a magyar kormányt, a magyar társadalmat és a magyar diplomáciát". Szerinte ebben a helyzetben két feladat van. Egyrészt a felelősség megállapítása, másrészt pedig az újratemetés mihamarabbi megszervezése.
   
Úgy fogalmazott: meg kell keresni, hogy a román politika, a román kormány és a román hatóságok milyen "törvényi és erkölcsi normákat sértettek meg, amikor megakadályozták, hogy egy 1953-ban elhunyt erdélyi magyar író halálos ágyán elhangzott kívánságát teljesítse a népakarat". Emellett Vona Gábor szerint azt is meg kell vizsgálni, hogy mi a felelőssége ennek a helyzetnek a kialakulásában a magyar Országgyűlés elnökének és hivatalának, akik magukra vállalták az újratemetés megszervezését. Kiemelte: a helyszínen "percekkel a temetés előtt" sem lehetett tudni, hogy hol vannak a hamvak, lesz-e újratemetés és pontosan mi fog történni. Ez a Jobbik elnöke szerint méltatlan az ott összegyűlt tömeggel szemben. Szerinte az is kérdés, hogy szervezési hiba történt vagy diplomáciai kudarc. Végül Vona Gábor vizsgálná az erdélyi magyar közélet azon szereplőinek felelősségét is, akik az erdélyi magyar belpolitikai csatározások lefolytatására használták fel az újratemetést és ezzel a román hatóságok kezére játszottak.
   
A másik feladat Vona Gábor szerint az újratemetés mielőbbi megszervezése, ezért arra szólította fel a magyar diplomáciát és a kormányt, hogy a lehető leghamarabb tegye meg a szükséges lépéseket "az újratemetés Nyirő Józsefhez méltó megtörténéséhez Székelyudvarhelyen".
   
Nyirő József emigrációban elhunyt erdélyi író vasárnapra tervezett székelyudvarhelyi újratemetése elmaradt, mert a Hargita megyei prefektus bejelentette, hogy a közigazgatási eljárás lefolytatásáig a román hatóságok érvénytelennek tekintik a pénteken kiadott, formai hibát tartalmazó temetési engedélyt. A szervezők - az Országgyűlés Hivatala és a Székelyudvarhelyért Alapítvány - közölték, maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért a temetést elhalasztották, és vasárnap csak egy megemlékezést tartottak Székelyudvarhelyen. Ezen részt vett és felszólalt   

Kövér László is. A román külügyminisztérium "meglepődve értesült" Kövér Lászlónak a román hatóságokat bíráló sajtónyilatkozatairól, és jelezte, hogy ezek tisztázását igényli.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.