Rossz a papírforma

Nyirő József újratemetése: függő jogi helyzet miatt csak imádkoznak, nem temetnek

Székelyudvarhely polgármestere egy hibás iktatószámú temetkezési igazolást írt alá és bocsátott ki a szervezők számára, amit azóta sem volt hajlandó javítani.

2012.05.27 12:07OS

Nyirő József író újratemetésének szervezője, az Országgyűlés Hivatala és társszervezője a Székelyudvarhelyért Alapítvány a hatályos romániai és magyarországi jogszabályok szerint minden törvényes feltételt teljesített az újratemetés, 2012. május 27-én történő zavartalan lebonyolítása érdekében.

48 órával az újratemetés időpontja előtt a Hargita Megyei Prefektúra észlelte, hogy Bunta Levente székelyudvarhelyi polgármester egy hibás iktatószámú temetkezési igazolást írt alá és bocsátott ki a szervezők számára. A törvényességet felügyelő Hargita Megyei Prefektúra megállapította, hogy az újratemetésnek egyébként jogi akadálya nincs és kérte Bunta Levente polgármestert, hogy bocsásson ki egy formailag hibátlan igazolást annak érdekében, hogy az újratemetés szabályosan megtartható legyen.

Annak ellenére, hogy Bunta Levente polgármester és pártja az RMDSZ korábban ötnyelvű sajtóhirdetésben tájékoztatta a közvéleményt, hogy mindenben támogatják Nyirő József újratemetését, annak időpontjáig Bunta Levente polgármester nem volt hajlandó egy hibátlan tartalmú új igazolást kiállítani. A fentiek miatt a Hargita Megyei Prefektúra közigazgatási bíróságon támadta meg a hibás tartalmú okiratot, melynek következtében az újratemetés vonatkozásában függő jogi helyzet alakult ki.

Mivel az újratemetés szervezői maradéktalanul eleget kívánnak tenni a hatályos romániai jogi szabályozásnak, ezért az újratemetésre - a függő jogi helyzet megoldását követően - egy későbbi időpontban fog sor kerül.

A szervezők kérik Nyirő József tisztelőit, hogy jöjjenek el május 27-én, Pünkösd vasárnap 13 órára a székelyudvarhelyi Papkertbe, és egy ökumenikus áhitat keretében imádkozzanak Nyirő Józsefért, és emlékezzenek rá egy szál virággal – kérte közleményében Fráter Olivér, az újratemetésért felelős Országgyűlési Hivatal megbízottja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.