Félidőben

Változások az Orbán-kormányban

Két éve, 2010. május 29-én lépett hivatalba Orbán Viktor miniszterelnök második kormánya. A rendszerváltozás utáni legkisebb kabinetben 8 tárcavezető és egy tárca nélküli miniszter, 42 államtitkár és 54 helyettes államtitkár kezdte meg a munkát.

2012.05.25 13:10MTI

Miniszterelnökség:
A Miniszterelnökségen 2011 szeptemberében történt az első változás, amikor két új helyettes államtitkárt neveztek ki. Orbán Viktor kormányfő munkáját jelenleg Navracsics Tibor és Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettesek, egy államtitkár és négy helyettes államtitkár segítik.
   
Belügyminisztérium:
A Pintér Sándor által vezetett tárcánál 2011. február-augusztus között három új helyettes államtitkárt neveztek ki, egy helyettes államtitkár pedig távozott. A minisztériumban jelenleg három államtitkár és hat helyettes államtitkár dolgozik.
   
Emberi Erőforrások Minisztériuma:
A Balog Zoltán vezetésével 2012. május 14-én megalakult minisztérium a Nemzeti Erőforrás Minisztérium átnevezésével jött létre. Az előd intézményben 2011 februárjában volt az első helyettes államtitkári személycsere, összesen három-három felmentés-kinevezés történt. 2012. május 3-án Réthelyi Miklós miniszter bejelentette lemondását. Május 14-én Balog Zoltán vette át az Emberi Erőforrások Minisztériumára keresztelt, két államtitkársággal bővült minisztérium vezetését. A társadalmi felzárkózásért felelős, illetve az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkárságok a közigazgatási minisztériumtól kerültek a tárcához. A miniszternek jelenleg nyolc államtitkára és tizenegy helyettes államtitkára van, a társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárságot Balog Zoltán miniszterként vezeti.
   
Honvédelmi Minisztérium:
A Hende Csaba által irányított minisztériumban 2011. március-szeptember között egy helyettes államtitkári csere történt. A miniszternek jelenleg két államtitkára és három helyettes államtitkára van.

Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium:
A Navracsics Tibor által vezetett minisztériumban 2010 decemberében kezdődtek el a személycserék. Négy helyettes államtitkár távozott, hat újat neveztek ki. 2011 decemberében Bíró Marcell váltotta a közigazgatási államtitkári poszton Gál András Leventét. 2012. májusban távozott Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, miután megbízták az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetésével. Egyidejűleg az általa vezetett társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság, illetve az egyházi államtitkárság is átkerült az erőforrás-minisztériumba. Az átszervezés Szászfalvi László államtitkár és két további helyettes államtitkár távozását is jelentette. A minisztériumnak jelenleg öt államtitkára és tizenkét helyettes államtitkára van.
   
Külügyminisztérium:
A Martonyi János által vezetett külügyi tárcánál 2010. július végétől két helyettes államtitkárt neveztek ki, szeptemberben Győri Enikő az európai ügyekért felelős államtitkárként lépett hivatalba. A minisztériumban jelenleg három államtitkár és hat helyettes államtitkár dolgozik.
   
Nemzetgazdasági Minisztérium:
A Matolcsy György által irányított minisztériumban 2010 októberében volt az első helyettes államtitkári személycsere. A tárcától kilenc helyettes államtitkár távozott, hat újat neveztek ki. 2011 januárjában Szatmáry Kristóf a gazdaságszabályozásért, novemberben Pleschinger Gyula az adó- és pénzügyi szabályozásért, 2012 januárjában Csizmadia Norbert a tervezéskoordinációért felelős államtitkári kinevezést kapott, Csizmadia a kinevezéséig a minisztérium helyettes államtitkára volt. Időközben Becsey Zsolt, Bencsik János és Kármán András államtitkárokat tisztségükből felmentették. A miniszter munkáját jelenleg hét államtitkár és ugyanennyi helyettes államtitkár segíti.
   

Nemzeti Fejlesztési Minisztérium:
A 2011. december 23-a óta Németh Lászlóné által vezetett minisztériumban 2010 júliusában történt az első személyi változás, itt összesen hat-hat helyettes államtitkári felmentés és kinevezés történt. 2010 novemberében Bencsik János vezetésével megalakult a klíma- és energiaügyi államtitkárság, amelynek létrehozásával az addig két tárcánál (a nemzetgazdasági és a nemzeti fejlesztési minisztériumokban) működő szakterületeket egyesítették a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium felügyelete alatt. Távozott a tárcától Halasi Tibor és Nyitrai Zsolt államtitkár, 2011. december 14-én Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Ideiglenesen előbb Fónagy János, majd Navracsics Tibor vette át a tárca vezetését, december 23-án a minisztérium élére Németh Lászlónét nevezték ki. December végén Bencsik János államtitkár tisztségéről lemondott. A klímaügyi államtitkárság vezetését 2012. február 1-jétől Kovács Pál addigi helyettes államtitkár vette át. A minisztériumban jelenleg hat államtitkár és hét helyettes államtitkár dolgozik, az infokommunikációért felelős államtitkári poszt betöltetlen.
   
Vidékfejlesztési Minisztérium:
A Fazekas Sándor által vezetett tárcánál 2011 augusztusában történt az első személyi változás, eddig 3-3 helyettes államtitkári felmentés-kinevezés történt. 2012 márciusában Budai Gyulát parlamenti államtitkárnak nevezték ki a tisztségről lemondott Ángyán József utódaként. A minisztériumban jelenleg hat államtitkár és hét helyettes államtitkár dolgozik.
   
Tárca nélküli miniszter:
Semjén Zsolt a kormány megalakulása óta tárca nélküli miniszter. 2011. december 15-én Fellegi Tamást az egyes nemzetközi pénzügyi szervezetekkel való kapcsolattartásért felelős tárca nélküli miniszterré nevezték ki. 2012. május elején felmentését kérte.
   
Orbán Viktor korábbi bejelentése szerint június 1-jén a szervezeti átalakítások nyomán változások lesznek a kormányban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.