Levélben tájékoztatták az illetékeseket

NMHH: Téves állítások a Freedom House jelentésében

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) elnöke levélben tájékozatta a Freedom House illetékeseit azokról a magyar médiaszabályozást érintő tévedésekről, melyek a civil szervezet 2012-es jelentésében olvashatók.

2012.05.24 15:13ma.hu

A levél 25 pontban foglalja össze a Freedom House Magyarországról szóló jelentésének téves, illetve erősen vitatható ténybeli alapokon nyugvó megállapításait.

Az alaptalan kritikák között olyan is előfordul, melyet már a nemzetközi szervezet tavalyi jelentése is tartalmazott, és a hatóság tájékoztatása ellenére az idei jelentésben újra megismétlődik.

Továbbra sem igaz, hogy kiegyensúlyozatlan tudósítások esetén a Médiatanács pénzbírságot szabhatna ki vagy felfüggeszthetné egy médiaszolgáltató működését. A médiatörvény kiegyensúlyozatlanság esetén egyik szankció alkalmazását sem teszi lehetővé, egyedül a mellőzött álláspont nyilvánosságra hozatalát írhatja elő.

Szintén téves a jelentés azon megállapítása, mely szerint a Médiatanácsnak lehetősége lenne „erkölcstelen” tudósításokért pénzbírságot kiszabni. Ilyen rendelkezés nincs a hatályos médiatörvényben.

A jelentésben foglaltakkal ellentétben nem igaz, hogy pénzbírság esetén a médiaszolgáltatónak azonnal meg kellene fizetnie a büntetést. A valóság ezzel szemben az, hogy a gyakorlatban a bíróságok fellebbezéskor felfüggesztik a bírságszankció végrehajtását a jogerős ítéletig.

Az NMHH elnöke a Freedom House illetékeseinek megküldött levelében jelezte, hogy a hatóság továbbra is készséggel áll a civil szervezet rendelkezésére, különös tekintettel azon munkatársakra, akik a Magyarországgal kapcsolatos jelentést írták.

A közös szakmai konzultációk elősegíthetik, hogy a nemzetközi szervezet jelentései a jövőben valóban elfogulatlan, pontos és helytálló, tényeken alapuló információkat tartalmazzanak a magyar médiaszabályozásról.

A Freedom House jelentéséről összeállított elemzés teljes terjedelmében a Médiatanács blogján olvasható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.