Kiakadt az ellenzék

Jön a foci- és olimpiaadó?

Heltai László közölte: az LMP véleménye szerint a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) foci és olimpia adót vet ki azzal, hogy a szórakozóhelyektől pénzt kér, ha helységeiben vetítik a labdarúgó Európa-bajnokságot, illetve az olimpiát.

2012.05.23 13:13MTI

Az eseményt a spanyol labdarúgó válogatott mezében tartó szóvivő úgy fogalmazott, hogy a kéthetente bevezetett új adók mellett „ez a sarc már olyan érzést kelt az embereknek, hogy ezt direkt csinálják velünk”.
   
Megjegyezte, hogy az MTVA-nak jogilag lehetősége van ezt a díjat beszedni, de mint mondta, azért vette meg a köztévé a közvetítési jogokat, hogy ezeket a sportműsorokat mindenütt szabadon lehessen nézni.
   
A politikus szerint a döntés káros hatásokkal járhat, mert a nézők átkapcsolhatnak egy másik, a meccseket közvetítő külföldi csatornára vagy úgy dönthetnek, hogy nem követik figyelemmel az eseményeket. Emiatt pedig eshetnek a reklámbevételek és sérülhetnek a közösségi terek– tette hozzá. Utóbbit azzal magyarázta, hogy például a kistelepüléseken a kocsmák közösségi térként funkcionálnak, de ha a tulajdonosaik nem fizetnek a közvetítésért, akkor vendégeik inkább otthonukban nézik majd a meccseket.
   
Heltai László azért is furcsának nevezte a döntést, mert – szavai szerint – az MTVA az egyik leggazdagabb közintézmény, ugyanis hetvenmilliárd forintból gazdálkodhat.

MSZP: felháborító, hogy a labdarúgó EB élményét is le akarják "nyúlni"

Az MSZP szerint felháborító, hogy az embereket "az élet minden területén nyomorgató kormány a kulturális- és szórakozóhelyek bezárása után a labdarúgó Európa Bajnokság élményét is le akarja nyúlni".
   
Az ellenzéki párt szerdai közleményében azt írta: az Orbán-kormány az általa alapított, és csak az idén 65 milliárd közforinttal támogatott MTVA-val először megvetette a foci EB közvetítési jogait, majd most különadót vetne ki nyilvános vetítésekre.
   
Az MSZP szerint ez azt jelenti, hogy miközben soha nem látott támogatásban részesítenek egy olyan állami médiaszolgáltatót, amely nézhetetlen és nézetlen szappanoperák és vetélkedők előállítására költi a milliárdokat, az adófizetők pénzéből vásárolt közvetítésekből is dupla hasznot akar hajtani.
   
Ez a lépés a fővárosi és vidéki szórakozóhelyek kivéreztetésének újabb állomása, hiszen a világ harmadik legnézettebb sporteseményére kivetítőkkel készülő vendéglátók csak az újabb súlyos sarc megfizetése vagy a vendégek távolmaradása között választhatnak - olvasható az MSZP közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.