Foglalkoztatási bizottság: öt százalék alatt

Az országos átlag felénél is kevesebb a munkanélküli Győr-Moson-Sopronban

Az áprilisi adatok szerint öt százalék alá csökkent a munkanélküliség Győr-Moson-Sopronban - közölte az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának csütörtöki, kihelyezett ülésén a megyei kormányhivatal munkaügyi központjának igazgatója.

2012.05.17 11:21MTI

Rimányiné Somogyi Szilvia az MTI érdeklődésére elmondta: a márciusi 5,4 után a múlt hónapban 4,9 százalék volt az álláskeresők aránya. Ez a közmunkaprogram beindulása mellett annak volt köszönhető, hogy folyamatosan vesz fel embereket az Audi, valamint a kis- és középvállalatok igénye is jelentős a minőségi szakmunkások iránt.

Hagyományosan Sopronban a legalacsonyabb a mutató - áprilisban 3,1 százalékos volt. A legmagasabb a győri 6,3 százalékos érték, aminek hátterében az áll, hogy itt a legnagyobb a mozgás,hiszen általában a megyeszékhelyen jelentkeznek be az ország más térségeiből érkező munkakeresők.

A bizottsági ülésen az igazgató arról beszélt, hogy kettősség jellemzi a megye munkaerő-piacát. Az aluliskolázottakat nem tuják kiközvetíteni, így őket csak a közmunka-programba tudják bevonni. Hiány van ugyanakkor minőségi munkát végző, legalább alapfokú nyelvismerettel is rendelkező szakmunkásokból.

Mint mondta, sokan indulnak Kelet-Magyarországról és a Dél-Dunántúlról Ausztria felét úgy munkát keresni, hogy előzetesen nem tájékozódnak és nincs nyelvismeretük; mostanra már statisztikailag kimutatható közülük azok aránya, akik a kudarc után Győr-Moson-Sopron megyében próbálnak elhelyezkedni.

Rimányiné Somogyi Szilvia megemlítette: a szakképzett munkaerő hiányán azzal próbálnak enyhíteni, hogy Észak-Magyarországról - ahol több képzési pénzáll rendelkezésre, de nincsen a végzettek számára elegendő munkahely - szakembereket hoznak a megyébe. Ezzel - jegyezte meg - nem csupán az ő helyzetükön javíthatnak, de példát is mutathatnak a külföldön dolgozó magyar szakembereknek: idehaza is el tudnak helyezkedni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.