Mezőgazdaság

Munkanaponként egy százalékkal csökken a támogatás

Május 15-én lejárt a gazdák szankciómentes egységes kérelem beadási határideje a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál (MVH), s bár még még június 11-ig be lehet nyújtani a dokumentumokat, a megállapított támogatási összeg munkanaponként 1 százalékkal csökken - hívja fel a figyelmet csütörtöki közleményében a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM).

2012.05.17 11:05MTI

A tárca hangsúlyozza, hogy a május 15-ig beadott kérelmek módosítására május 31-ig van lehetőség.

Az egységes kérelemben összesen 26 jogcímre lehet pályázni. A legnagyobb tétel, a közel 280 milliárd forintos területalapú támogatás, de érdemes kiemelni az agrárkörnyezet gazdálkodáshoz járó forrást is - írja a szaktárca.

Az MVH adataira hivatkozva megjegyzik, hogy két jogcímre sokan még nem nyújtották be kérelmeiket. Az elkülönített bogyós gyümölcs támogatásnál a termelők mintegy 20 százaléka nyújtott be. Az európai uniós forrással 600-800 bogyós gyümölcstermelő összesen évi 391 ezer euróhoz, mintegy százmillió forinthoz juthat.

A várakozásokhoz képest kevesebben nyújtottak be kérelmet a Natura 2000 erdőterületeken gazdálkodók kompenzációs támogatására is. Az idén először meghirdetett jogcímre 10,5 milliárd forintot biztosít a Vidékfejlesztési Minisztérium.

A magán-erdőgazdálkodók hektáronként, faállomány szerint 40-230 eurót (12-69 ezer forintot) kaphatnak, amely a kieső jövedelem 60 százalékát fedezi. A támogatás célja a különleges fajok, élőhelyek védelme, az ökológiai szempontból is fenntartható erdőgazdálkodás elősegítése - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.