Változtatás a médiatörvény módosításában

Újabb Klubrádió elleni "trükkel" vádolja az MSZP a Fideszt

Az MSZP szerint a Fidesz kedden újabb trükköt vetett be a Klubrádió elhallgattatására.

2012.05.15 19:26MTI

Lendvai Ildikó arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormánypárt kedden egy kapcsolódó módosító indítvánnyal váltotta ki azt a médiatörvény megváltoztatásához hétfő késő este benyújtott normál módosító indítványt, amely szerinte a Klubrádiónak kedvező bírósági döntések végrehajtását kívánja megakadályozni.
   
Az ellenzéki politikus közleményében kifejtette: a fideszes Szabó Csaba hétfő éjszaka kezdeményezett változtatást a médiatörvény módosításában, amivel utólag kívánt jogalapot teremteni arra, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa ne tegyen eleget a Klubrádiónak kedvező bírósági ítéleteknek. Lendvai Ildikó szerint ez az indítvány azonban "nem csak a törvényességnek, hanem a házszabálynak is ellentmond", ezért a kormányoldal inkább "újabb trükköt" vetett be, nehogy az Alkotmánybíróság formai okok miatt megsemmisítse a módosító javaslattal kezdeményezett változtatásokat.
   
A szocialista képviselő szerint ez a trükk abból áll, hogy a fideszes Szabó Csaba visszavonta módosító javaslatát, és helyette "Menczer Erzsébettel beadattak egy kapcsolódó módosító indítványt, amely - ha lehet - még nagyobbat üt a Klubrádión".
   
Lendvai Ildikó kedden már tartott egy sajtótájékoztatót a témában, akkor azt mondta: Szabó Csaba fideszes képviselő hétfő késő este benyújtott módosító javaslata azt célozza, hogy a Klubrádió ne kaphassa meg a 95,3 MHz-es frekvenciát, a 92,9 MHz-es frekvenciát pedig ne térítésmentesen, csak a kereskedelmi műsorszolgáltatókra vonatkozó díj ellenében használhassa. Szerinte ez ellehetetlenítheti a rádióadót, amely ha nem tudja kifizetni a több tízmillió forintos médiaszolgáltatási díjat, ezután - korábbi győztesként - már nem nyerhetne másik frekvenciapályázaton.
   
Az MSZP-s képviselő szerint mivel a javaslat jogerős bírósági ítéletek végrehajtását lehetetleníti el, súlyos törvénytelenséget okoz, miközben a kormány által kezdeményezett jogszabály-módosítás épp azért vált szükségessé, mert az Alkotmánybíróság május 31-ével megsemmisítette a hatályos médiaszabályozás egy részét.
   
Bírálta ugyanakkor a kormány által kezdeményezett médiatörvény-módosítást is, mert csak újraszabályozza, de nem szünteti meg a médiabiztos intézményét, nem változtat a médiatanács összetételén, és nincs tekintettel arra, hogy az Európa Tanács többpárti egyetértéshez kötötte volna a változtatások elfogadását.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.