Elkergetnék a pénzszivattyúkat

Az MSZP, majd a Fidesz székháza előtt tüntetett a Jobbik

Morvai Krisztina szerint a jelenlegi magyarországi politikai és gazdasági rendszer megbukott, és e bukott rendszer képviselőit, szószólóit, haszonélvezőit a politikai és gazdasági hatalomból mielőbb el kell kergetni, és helyüket tisztességes emberekkel kell betölteni. Az európai parlamenti képviselő erről szombaton az MSZP-székháznál tartott jobbikos pártrendezvényen beszélt.

2012.05.12 17:51MTI

A képviselő arra hívta fel a figyelmet, hogy a szegénységet, a kiszolgáltatottságot, a bűnözést és annak következményeit nem természeti csapások okozták, hanem rossz emberi döntések, ezért van szükség rendszerváltásra.     Morvai Krisztinát a Jókai utcában, az MSZP székházától néhány lépésre felállított színpadon "Isten hozott" felkiáltásokkal fogadták, az uniós képviselő az egybegyűlteket ellenállóknak, harcosoknak és barátainak szólítva azt mondta, mostani demonstrációjukkal nem egy párt, hanem egy rendszer ellen tüntetnek.    

Azt hangoztatta, ha egy rendszernek "nincsen vívmánya", akkor azt nem elég toldozni-foltozni, kozmetikázni, hanem azt gyökerestül fel kell számolni, és olyan rendszert kell a helyébe állítani, amely képes arra, hogy a tisztességes munkából élő, vagy az arra vágyó emberek számára vívmányokat érjen el, így például jobb életszínvonalat, közbiztonságot.    

A jobbikos és árpádsávos zászlók erdeje alatt álló tömeghez fordulva arra kérte őket, ha MSZP-s politikust látnak az utcán, menjenek oda hozzájuk, és mondják azt, "semmirekellő embernek tartom önt mindaddig, amíg a pártja nevében ki nem áll a nyilvánosság elé, és bocsánatot nem kér a 2006. őszi durvaságaikért és jogsértéseikért".    

Az uniós képviselő azt is kérte a jelenlévőktől, menjenek oda a fideszes politikusokhoz is, és nekik azt mondják, "semmirekellő embernek tartom önt mindaddig, amíg a kétharmados hatalmukkal élve nem érik el azt, hogy megbüntessék a 2006-os szemkilövetőket, és vissza nem szerzik a nemzet ellopott vagyonát".    

Morvai Krisztina beszédében gratulált azoknak a politikustársainak, akik levették a Képviselői Irodaházról az Európai Unió zászlóját, szerinte ilyen és ehhez hasonló akciókra van szükség. Az EU-t bírálva felvetette azt is, milyen unió az, és milyen példával jár elől, amelyikben Göncz Kinga, az emberi jogokkal foglalkozó bizottságnak az alelnöke, aki a "szemkilövető kormány" minisztere volt.    

Z. Kárpát Dániel jobbikos képviselő az MSZP épületére mutatva azt mondta, az a gyarmattartók egyik székháza. Szerinte a szocialista és a mostani kormányzat is ugyanazokkal alkudozott, illetve alkudozik, akikkel "Kádárék"; mint fogalmazott, ugyanaz az IMF jön ide rendet rakni, és megmondani, mennyi legyen az emberek villanyszámlája. "Még a módszerek és a gengszterek sem változtak meg teljesen" - fűzte hozzá.     A Széll Kálmán terv 2.0-át bírálva pedig azt mondta, az túltesz a Bokros-csomagon, "és mindenen, ami eddig volt". Hozzátette, a Széll Kálmán Terv 240 ezer forint elvonást jelent egy négyfős családnak egy évben.   

Z. Kárpát Dániel arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberek kezében van a hatalom, ők dönthetik el, hol vásárolnak, mire költik a pénzüket. "Ha megszüntetitek a számláitokat azoknál a labanc bankoknál, akik a (...) devizahiteleket ránk szabadították, akkor azok két héten belül eltakarodnak Magyarországról, (...) ha bojkottáljátok azokat a multikat, és nem mentek oda vásárolni, akik csak kihasználják a magyar dolgozót (...), és Magyarországról kiszivattyúzzák a pénzt, akkor két hét alatt be fognak dőlni ezek a multik is".
   
A megmozdulás résztvevői a beszédek után rendőri felvezetés mellett vonultak a Fidesz Lendvai utcai székházához. A menet elején két kifeszített molinót vittek. Az elsőre Gyurcsány Ferenc és Orbán Viktor fotója közé az volt írva "22 év csapdája: unjuk már a(z) arcotokat!" A másodikra, amely mögött a Jobbik vezető politikusai, országgyűlési képviselői sorakoztak fel, azt írták az MSZP-re utalva, az övék a múlt, a Fideszé a jelen és a Jobbiké a jövő.
   
Az élen haladó Balczó Zoltán, Vona Gábor, Morvai Krisztina, Szegedi Csanád és más országgyűlési képviselők mögött Gaudi-Nagy Tamás képviselő megafonból a Ria, ria, Hungária! és Elszámoltatás! szavakat skandálva biztatta a mögötte vonuló néhány ezres tömeget, amely az Andrássy út jobb oldalán, az úttesten haladva az Oktogon és a Vörösmarty utca közötti részt töltötte meg.
   
A menet közepén egy kisteherautóról nemzeti érzelmű dalok szóltak, és Pörzse Sándor, valamint Novák Előd országgyűlési képviselők beszéltek a szimpatizánsokhoz.
   
A vonuló tömeg zászlói alapján a megmozdulás résztvevői az ország különböző pontjairól, így Borsod, Szabolcs, Heves, Pest és Nógrád megye több településéről érkeztek. A vonulás közben az Andrássy úton csak az Oktogon irányában engedték a rendőrök a közlekedést. A Fidesz székházánál Vona Gábor mond majd beszédet.

Demonstrált a Jobbik Fotó: MTI

 

Vona: ez a magyar élet menete

A magyar élet menetének nevezte a Jobbik vonulásos demonstrációját az ellenzéki párt elnöke szombaton a Fidesz Lendvay utcai székháza előtt tartott beszédében. Vona Gábor élesen kritizálta az MSZP-t és a Fideszt, valamint Gyurcsány Ferencet és Orbán Viktort az elmúlt évek megszorító, "hazaáruló" politikája miatt.

A néhány ezres tömeg szombaton délután az MSZP Jókai utcai székháza elől vonult rendőri biztosítás mellett a Fidesz székháza elé. A nagyobbik kormánypárt székházán egy molinót feszítettek ki, amelyen az állt: "a Jobbik a bankok oldalára állt". Erre reagálva Vona Gábor azzal kezdte a beszédét: a Jobbik soha nem áll a bankok oldalára, míg a Fidesz "születése óta ott áll".    

Beszélt arról is, hogy a Jobbik tüntetéséhez hasonlóan az elmúlt időszakban több felvonulás is történt Budapesten. A melegfelvonulásról azt mondta: "nem az a baj, hogy homoszexuálisok, hanem nyomorult provokátorok". A 300 roma Parlament elé vonulásáról úgy beszélt: "a jogaikért tüntettek, mikor fognak már a kötelességeikért is". A holokauszt kapcsán vonulóknak annyit üzent: "nem az a baj, hogy zsidók, hanem hogy nem a zsidóságuk köti össze, hanem a magyargyűlölet". A Békemenetről pedig annyit mondott: nem az a baj, hogy a résztvevők szeretik Orbán Viktort, hanem hogy "még a hazaárulásba is követik".    

A Jobbik elnöke hangsúlyozta: a szombati demonstráció a magyar élet menete, amelyet az ellenzéki párt minden megyeszékhelyen és a lehető legtöbb városban meg fog ismételni. Elsőként vasárnap délután Győrben tartanak hasonló rendezvényt.    

Vona Gábor több kérdést is feltett Gyurcsány Ferencnek és Orbán Viktornak: "miért engedték ide a multikat; hol van a magyar bankrendszer; hol vannak a roma felzárkóztatásra elköltött százmilliárdok; miért lopják el a pénzünket; illetve meddig nyalják még az Európai Unió talpát; meddig árulják még el a hazájukat minden egyes napon?"    

Hangsúlyozta: ha a Jobbik kerül kormányra "elzavarja a multikat, akikre nincs szükség, mert nem teremtenek magyar munkahelyeket". Emellett megteremti a valódi független jegybankot, amely független az Európai Uniótól, a Nemzetközi Valutalaptól, az Egyesült Államoktól és Izraeltől is. Hozzátette: kormányra kerülésük esetén a magyar földre és vízre alapozva kiléptetnék Magyarországot az EU-ból, de a gazdasági térség részei maradnának Norvégiához és Svájchoz hasonlóan - ahol az olajra és a bankokra alapozva teszik ezt.    

A Jobbik demonstrációja Budapesten Fotó: MTI

 

Hangsúlyozta: a korrupciót "kíméletlenül kell felszámolni, börtönbe kell zárni", ezért is kezdeményezett a jobbik parlamenti vizsgálóbizottságot a Fidesz mögötti gazdasági cégbirodalom átvilágítására. "Be fogom hívatni Simicskát, hogy számoljon el azzal a sok milliárd forinttal" - fogalmazott Vona Gábor.     A cigánysággal kapcsolatban úgy fogalmazott: mindenkivel be kell tartatni a törvényeket. Ez "ha valakinek nem tetszik, annak intézzük a vízumot Kanadába, és mehet vadőrnek vagy vadnak" - tette hozzá.    

Vona Gábor szerint azért támadják és próbálják bomlasztani a Jobbikot, mert ők képesek lennének megakadályozni azt, amire az elmúlt 10 év kormányai "a háttérhatalmaktól a megbízatást kapták". Szerinte a Jobbik az egyetlen párt, amelynek vezetését nem szállta meg "a háttérhatalom". Éppen ezért úgy véli: aki a Jobbik ellen tesz, az a magyar nemzetet támadja, és az EU, az IMF, az Egyesült Államok és Izrael "oldalán harcol".    

Sneider Tamás, a Jobbik alelnöke a demonstráción arról beszélt, hogy a Fidesz semmiben sem változtatott a megelőző 8 év politikáján, sőt "sokszor sokkal jobban hazudozik". Szerinte "gátlástalan senkiháziak" ülnek a parlamentben, és már a Fidesz széksorai között is az MSZP-hez hasonló arányban "a pofátlan, gőgös, semmire és senkire tekintettel nem lévő viselkedés uralkodott el". Hozzátette: ezért a magyar nép két év múlva ítéletet fog mondani a kormánypártok felett.     A jobbikos és árpádsávos lobogókkal felszerelkezett tömeget a beszédek megkezdése előtt Pörzse Sándor országgyűlési képviselő arra kérte, hogy "mindenki igaz magyarként és úgy kiabáljon, olyat mondjon, amelyet mindannyian a későbbiek folyamán is vállalni tudunk".
   
A tömegben ott voltak a különféle gárdista szervezetek egyforma ruhát, illetve egyenruhát viselő tagjai is, akik alakzatban vonultak be a Fidesz székháza elé felállított színpadhoz, a Lendvay utcát a Rippl-Rónai utca kereszteződéséig megtöltő tömegben.
   
A tüntetés ideje alatt a környező utcákban több tucatnyi rendőr állt készültségben, de intézkedésre nem került sor.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.