Bajnai nem felelős a libatenyésztők haláláért?

Újraindul Pesty László rágalmazási pere

Új eljárást rendelt el a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszék abban a perben, amelyben rágalmazás miatt egy év próbára bocsátották Pesty László újságírót egy olyan nyilatkozatáért, melyben Bajnai Gordon volt miniszterelnökről azt állította, hogy a Wallis Rt. korábbi vezetőjeként felelős több tönkrement hajdúsági libatenyésztő haláláért.

2012.05.10 16:59havariaPress

Ugyanebben a perben a Wallis megrágalmazásával is megvádolták az újságírót, s bár ez alól a vádpont alól az első fokú bíróság felmentette Pestyt, a törvényszék a teljes ítéletet hatályon kívül helyezte, tehát ez ügyben is új eljárásra kerülhet sor.

A vádirat szerint Pesty László néhány hónappal a 2010-es választások előtt, egy, a Helyi Théma Online-nak adott interjújában tette az akkori miniszterelnökről a per alapjául szolgáló kijelentést. Mint a mai tárgyaláson, az utolsó szó jogán elmondta: több riportalanya által elmondott tények alapján jutott arra a következtetésre, hogy ok-okozati összefüggés lehetett a Hajdú-Bét többségi tulajdonosának számító Wallis vezetőjének tevékenysége, és a Hajdú-Bét által 2003-2004-ben ki nem fizetett baromfitenyésztők tönkremenetele között. Pesty szerint az általa megszólaltatottak szavaiból levonható volt az a következtetés, hogy Bajnai Gordon a Wallis vezérigazgatójaként emberek haláláért volt felelős; védője szerint pedig újságíróként nemcsak joga, de kötelessége is volt, hogy az időközben közszereplővé vált Bajnairól leírja az általa feltárt tényekből levont következtetéseket.

A Fővárosi Törvényszék mai végzésének indoklása szerint a Budai Központi Kerületi Bíróság helytelenül állapította meg az első fokú eljárásban a bizonyítás irányát, a tárgyaló tanács álláspontja szerint ugyanis nyilvánvaló, hogy Pesty László a kifogásolt cikkében nem Bajnai Gordon büntetőjogi, hanem csak erkölcsi felelősségéről írt a hajdúsági libatartók tönkremenetelével, és többük öngyilkosságával összefüggésben. A bíró kifejtette: álláspontjuk szerint a kifogásolt cikkben a szerző Bajnai Gordonnak a miniszterelnöki tisztségre való erkölcsi alkalmasságát vonta kétségbe, nem pedig gazdasági vezetői mivoltában minősítette a politikust. A Wallis Rt.-re vonatkozó állításról a törvényszék kifejtette: az első fokon eljáró bíróság nem vizsgálta megfelelően, hogy egyáltalán tényállításról van-e szó, és ha igen, az alkalmas-e a becsület csorbítására, összességében azonban elhangzott, hogy a másodfokú bíróságnak e tekintetben nem kellett állást foglalnia.

Az eredetileg magánvád alapján indult per megismételt első fokú eljárásában először az ügyészségnek kell majd állást foglalnia, s amennyiben szerintük a közvádas eljárás nem indokolt, pótmagánvád alapján kerülhet sor az újratárgyalásra. Ami a Wallisra vonatkozó állításokat illeti, a bíró elmondta: ha az első fokú bíróság a valóság bizonyítása mellett dönt, azt is vizsgálnia kell, hogy a cégben gazdaságilag jelentős befolyásolási aránnyal bíró vezetők milyen felelősséggel bírtak a cég döntéseivel kapcsolatban. Emellett a bíróság az új eljárásban ki kell, hogy térjen annak megállapítására is, hogy milyen vizsgálatok folytak a kérdéses időszakban ez ügyben a Wallis és a Hajdú-Bét ellen, és ezek milyen eredménnyel zárultak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.