Körülbelül huszonöten demonstráltak

Civil aktivisták tiltakoztak a Pesty Fekete Doboz adása ellen

Az m1 csatorna Pesty Fekete Doboz című, a roma társadalom életével foglalkozó, március 7-én vetített műsora ellen tiltakoztak civil aktivisták kedden Budapesten.

2012.03.20 15:45MTI

Az Ide tartozunk Facebook-csoport által szervezett, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) székháza előtt mintegy 25 fő részvételével tartott demonstráción Setét Jenő civil aktivista petíciót adott át, amelyben a kezdeményezők azt kérik, hogy a Magyar Televízió tartózkodjon a Cigány út címmel vetített műsor március 21-i megismétlésétől. A résztvevő civil aktivisták között jelen volt Sárközi Gábor, a Roma Sajtóközpont vezetője is. 
    
Az MTVA kedden délelőtt sajtóközleményben tudatta, hogy eltekint a műsor megismétlésétől. Mint írták, az adás nagy vitákat váltott ki, "az elismerő szavak mellett több olvasói levél hívta fel a közmédia figyelmét az alkotás nem elég árnyalt látásmódjára". "Az MTVA vezetése mérlegelte a véleményeket, s a társadalmi érzékenységre való tekintettel az ismétléstől eltekint" - fogalmaz a közlemény.
    
A tájékoztatás szerint az alkotók a magyar társadalom egyik legégetőbb kérdésével, a roma társadalom életével foglalkoznak sajátos nézőpontból, és a filmben is elhangzik, hogy a műsorral "egy egészséges vitát kívánnak generálni".
   
Setét Jenő, az Ide tartozunk Facebook-csoport szervezője a helyszínen elmondta: álláspontjuk szerint a műsor "méltatlan, elfogult, egyoldalú, cigányellenes indulatokat gerjesztő", és tovább növeli a társadalmi ellentéteket. Tájékoztatása szerint a petícióhoz eddig mintegy 1400-an csatlakoztak.
   
Setét Jenő elmondta: tiltakoznak a köztelevízió műsorszerkesztési politikája ellen, amelyben teret engednek az "ilyenfajta cigányellenes műsoroknak". Azt kérte, hogy az egyenlő elbánás és méltóság elvét érvényesítsék a köztelevízió műsoraiban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.