Sürgős eljárásban tárgyal az Országgyűlés

Közvetlen állami tulajdonba kerülhet az Eximbank

Az Országgyűlés mai ülésén kivételes sürgős eljárásban kezdheti tárgyalni a Magyar Export-Import Bank Zrt. és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. közvetlen állami tulajdonba vételéről szóló javaslatot, amelyet a képviselők így akár már kedden elfogadhatnak.

2012.05.07 07:59MTI

A parlament ezúttal is 13 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdi meg kétnapos ülését. A szokásos interpellációs időszakot követően rövid határozathozatalokra lehet számítani, zárószavazást például csak két javaslatról, a földmérési és térképészeti tevékenységről szóló új jogszabálytervezetről, valamint a bányászatról szóló törvénymódosításról tartanak majd. A késő délutáni óráktól azonban összesen nyolc új, vagy korábban tárgyalni kezdett javaslat tárgyalásába kezd a Ház.    

Ezek között szerepel egyebek mellett az az indítvány is, amely közvetlen állami tulajdonba helyezné a Magyar Export-Import Bank Zrt.-t és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt.-t. Az erről szóló indítványt - egy közelmúltban elfogadott házszabály-módosítást kihasználva - gyorsított ütemben tárgyalhatja a parlament, ami azt jelenti, hogy a javaslat általános és részletes vitáját egyszerre, hétfőn tarthatják, és módosító javaslatok benyújtására is csak 3 óra áll majd rendelkezésre. Kedden pedig már az előterjesztés végleges formájáról, majd elfogadásáról döntenek a képviselők. A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által jegyzett indítvány a két társasághoz fűződő kormányzati, külgazdasági és államháztartási kapcsolatokkal indokolja a cégek közvetlen állami tulajdonba vételét.    

A képviselők az esti órákban megtárgyalhatják még például az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank létrehozásáról szóló megállapodás módosítását, továbbá folytathatják a közadatok újrahasznosításáról, a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjáról, az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramokról, valamint a köziratokról, a közlevéltárakról és a magánlevéltári anyag védelméről szóló javaslatok korábban kezdett vitáját.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.