Nyilvánosságra hozzák a dokumentumokat?

Az állam 265 milliót fizet az UD Zrt.-nek

A Belügyminisztérium közölte: összesen mintegy 265 millió forintot fizet az Alkotmányvédelmi Hivatal (AH) 2013. október végéig az UD Zrt.-nek a múlt heti egyezségi megállapodás értelmében.

2012.05.03 19:52MTI

A tárca a közleményében Vadai Ágnes (DK) sajtótájékoztatójára reagált. Az országgyűlési képviselő bejelentette: a miniszterelnökhöz és a belügyminiszterhez fordul annak érdekében, hogy oldják fel az UD Zrt.-ügy dokumentumainak minősítését és azokat hozzák nyilvánosságra, illetve a cég és az állam közötti kártérítési perben létrejött megállapodást is tegyék közzé. A politikus a dokumentumok nyilvánosságát azért tartja fontosnak, hogy látni lehessen, "kik állnak ebben az ügyben a másik oldalon", a megállapodás nyilvánosságát pedig azért, hogy kiderüljön, az adóforintokból melyik cég milyen összeget és milyen ütemezésben kaphat majd.
   
A minisztérium rögzítette azt is: a négy egyenlő részletben fizetendő összegen felül a hivatal téríti meg a cég 150 ezer forintos perköltséget is. Amennyiben az egyezségi megállapodás nem jött volna létre, úgy az AH azt kockáztatta volna, hogy egy elhúzódó, költséges eljárásban az UD Zrt. 1,8 milliárd forintos, de legalább a hivatal által felkért igazságügyi szakértői véleményben foglalt 391 millió forintos kárértéket állapítják meg az ítéletben - hangsúlyozták a dokumentumban.
   
Az eljárásra vonatkozó további kérdésekben a minisztérium nem tartja magát illetékesnek, a vonatkozó törvények értelmében az eljáró törvényszék elnöke engedélyezhet felvilágosítás adást az eljárásban részt nem vevő személyek számára - közölte a BM.
   
Kitértek arra is: az UD Zrt.-ügyben a minisztérium dokumentumokkal, hangfelvételekkel nem rendelkezik. Felhívták a figyelmet arra, hogy a jelenlegi BM felügyelete alá tartozó szerveknél az ügyben keletkezett dokumentumokat, hangfelvételeket nem ebben a kormányzati ciklusban minősítették.
   
A tárca közlése szerint az egyezségi megállapodásról korábban érdeklődő Juhász Ferenc (MSZP) és Molnár Csaba (DK) országgyűlési képviselőt levélben tájékoztatják, valamint a megállapodást megküldik a parlament nemzetbiztonsági bizottságának is. A közleményt azzal zárták: Vadai Ágnesnek nincs miért aggódnia, mert "nem ez a kormány tartja titokban, mire fordítja az adófizetők forintjait".
   
A Pesti Központi Kerületi Bíróság április 25-én nem jogerősen, javarészt bűncselekmény hiányában mentette fel az UD Zrt.-vel összefüggő megfigyelési ügyben megvádolt Dávid Ibolya volt MDF-elnököt, Szilvásy Györgyöt, a volt Gyurcsány-kormány titkosszolgálatokat felügyelő miniszterét és két társukat. Ugyanezen a napon közölte a Fővárosi Törvényszék, hogy megegyeztek a felek az UD Zrt. által a Nemzetbiztonsági Hivatal (az Alkotmányvédelmi Hivatal jogelődje) és a magyar állam ellen indított személyiségi jogi perben, amelyben csaknem 1,8 milliárd forintos vagyoni kártérítést követelt a felperes. Futó Barnabás, az UD Zrt. ügyvédje akkor azt mondta, egyelőre nem adhat konkrét információkat a felek közötti megállapodás tartalmáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.