Önvizsgálatot akarnak

UD Zrt.-ügy: az MSZP nem nyugszik

Ügyészségi önvizsgálatot sürget az MSZP az UD Zrt.-ügyben hozott felmentő ítélet miatt.

2012.04.27 17:40MTI

Az MSZP szerint egyes ügyészségi vezetők függetlenségét, illetve hozzáértését kérdőjelezi meg az UD Zrt.-vel összefüggő megfigyelési ügyben hozott elsőfokú felmentő ítélet.

A Pesti Központi Kerületi Bíróság szerdán nem jogerősen, javarészt bűncselekmény hiányában mentette fel az ügyben megvádolt Dávid Ibolya volt MDF-elnököt, Szilvásy Györgyöt, a Gyurcsány-kormány egykori titokminiszterét, Herényi Károlyt, az MDF egykori frakcióvezetőjét és Tóth Károly szocialista politikust. Az elsőfokú bíróság ítéletében élesen bírálta az ügyészséget, pontatlannak és egyoldalúnak minősítve a vádiratot.

Erre reagálva Török Zsolt, az MSZP szóvivője a Legfőbb Ügyészség épülete előtt pénteken tartott sajtótájékoztatón azt mondta: a bíróság a koncepciósnak tűnő vádat elutasítva hozott felmentő döntést. Hozzátette, nem ez volt az első eset, amikor egyes ügyészi vezetők kétes megalapozottságú ügyben vállaltak szerepet, így sokakban okkal vetődik fel, hogy a nagyrészt becsületesen dolgozó ügyészek mindegyike a jog betűje alapján jár-e el, vagy vannak, akik politikai megrendeléseket teljesítenek, politikai nyomásra terjesztenek be vádiratokat.

A szóvivő az UD Zrt.-ügyről azt mondta: valójában a sértettek ellen indítottak büntetőeljárást, s az ügyészségi vezetőknek "el kellene gondolkodniuk" arról, hogy mihez adják a nevüket. Török Zsolt emellett arra szólította fel az ügyészséget, hogy a Fideszhez és a kormánypárt gazdasági holdudvarához köthető ügyekben is jogszerűen járjon el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.