Tovább kell csökkenteni

Soltész: nagy siker az abortuszok számának csökkenése

Soltész Miklós család- és ifjúságügyért felelős államtitkár szerint nagy siker az abortuszok számának csökkenése, a családi életre nevelésnek pedig fontos szerepet kell kapnia az oktatásban.

2012.05.03 17:24MTI

A kereszténydemokrata politikus erről a Közszolgálat című havilapnak adott interjújában beszélt, amely jövő csütörtökön jelenik meg a lapban. Mint mondta, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) előzetes adatai szerint a 2010-es 40 500 helyett tavaly 38 400 abortuszt végeztek el, de ez a szám is kiugróan magas Európában a lakosságszámhoz képest, az átlag kétszerese, ezért azt tovább kell csökkenteni.
   
Hozzátette: "szó sincs" az abortusz betiltásáról, a társadalom azt nem fogadná el, az érintettek a szomszédos országokban végeztetnék el a műtéteket. "A leghelyesebb út az, ha folytatjuk azt a széles körű felvilágosítást, amelyet megkezdtünk. Akár a nőgyógyászok, akár civil szervezetek segítségével felhívjuk a magzatelhajtásra jelentkező fiatal lányok figyelmét a lelki és egészségügyi következményekre" - fogalmazott Soltész Miklós.
   
Az államtitkár elmondta, sok olyan házaspár van, akinek valamilyen okból nem lehet gyermeke, pedig szeretne utódot. Ezt a válsághelyzetet úgy a legkönnyebb megoldani, hogy azok a nők, akik nem akarják felnevelni gyermeküket, mégis esélyt adnak számukra és megszülik őket - mondta.
   
Ezzel párhuzamosan az oktatási rendszeren belül a családi életre nevelésnek is fontos szerepet kell kapnia - hangsúlyozta Soltész Miklós. Mint kifejtette: ma "a biológia, a kémia vagy a matematika tantárgyakból is elvont, a valódi életünk szempontjából semmire sem használható tudást ömlesztenek a gyermekekre. (...) Biológiából és kémiából mindenféle képleteket kell bemagolni, miközben a tinédzser lányok vagy fiúk döbbenten fedezik fel magukon a testi fejlődésüket, amelyről a tanároktól semmit sem hallanak. De ugyanígy nem tanulnak semmit a különféle betegségekről, azok megelőzéséről, a helyes gyógyszerválasztásról sem. Sokszor a tanárok is csak legyintenek, ha ilyeneket hallanak".
   
Az államtitkár szerint az oktatási rendszer mintha csak a valóságot próbálná kizárni a gyermekek életéből. "Ez teljes tévút, hiszen az interneten a gyerekek mindent látnak, olvasnak, csak sajnos mindennek a rendszerezése, a dolgok rendbe tétele elmarad, hiszen a világhálón nem mondja meg nekik senki azt, mi a jó és mi a rossz. Így van ez a szexualitás szép és kevésbé szép oldalával is" - mondta.
   

Soltész Miklós arra bíztatta a fiatalokat, hogy "vállaljanak gyermeket, ne húzzák az időt". Mint mondta, sokan úgy gondolkodnak, a nagyobb lakás, az autó, a több diploma megszerzése után jöhet a gyerek.
   
A családpolitika új szemléletéről szólva azt mondta, törekvésük, hogy a szociális segélyezési rendszert teljesen elkülönítsék a családtámogatási rendszertől. Utóbbinak munkára ösztönzőnek kell lennie, de "nehéz áttörni azt a munkaadói falat", amely szerint a gyesről visszatérő anyákat részmunkaidőben, vagy távmunkában alkalmazzák. A segélyezési rendszerben a természetbeni juttatások lehetőségét próbálják erősíteni, az egész rendszernek a szigorú rászorultsági elv az alapja. Ehhez kapcsolódik az Erzsébet-utalvány is, mivel az ebből az államhoz befolyó pénzt szociális területre, a gyermeküdültetésre forgatják vissza.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.