Kell-e a sárgacsekk-adó?

A szegényekért emelte fel szavát a KDNP a kormánynál

A Széll Kálmán Terv 2.0-ban bejelentett telekommunikációs és pénzügyi tranzakciós adók bevezetésekor a szociálisan rászorulók szempontjainak figyelembe vételére kéri a kormányt a Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP).

2012.04.26 19:01MTI

Egyebek között azt kérik, a kormány fontolja meg, érdemes-e a szegényebb emberek néhány száz- vagy ezer forintos befizetéseit az úgynevezett sárgacsekk-adóval terhelni.
   
A párt közleményében úgy fogalmaznak: a társadalom javát valóban szolgáló adónemek figyelembe kell hogy vegyék a közösség tagjainak bizonyos szempontjait. A KDNP úgy látja: a családtagjaikkal, rokonokkal telefonon kapcsolatot tartó szociálisan rászorult emberek, az anyagi nehézségekkel egyedül élők, vagy a kommunikációs eszközökkel segítséget hívók nem sújthatók a tervezett szektorális adóval. Azt is kérik a kormánytól, hogy fontolja meg, érdemes-e a szegényebb emberek néhány száz- vagy ezer forintos befizetéseit az úgynevezett sárgacsekk-adóval terhelni.
   
A közleményben kijelentik: a kereszténydemokraták egyetértenek azzal, hogy a szociális problémákat nem az adórendszeren keresztül kell megoldani, de a Széll Kálmán Tervvel bejelentett adóintézkedések "jellegüknél fogva olyanok, amelyek különböző életkörülmények között indokolttá tehetik a mentességet és a körültekintő bevezetést". A KDNP ezért a részletek alapos kimunkálását várja a Nemzetgazdasági Minisztérium adóügyi szakembereitől.
   
A Széll Kálmán Terv 2.0 szerint a telekommunikációs adó a telefonhívásoknál általánosan minden megkezdett perc és elküldött SMS/MMS után 2 forint, a pénzügyi tranzakciós illeték (ismertebb nevén a sárgacsekk-adó) mértéke pedig egy ezrelék lenne. Utóbbi adónem alapvetően lakossági és vállalati banki, illetve postai tranzakciókra (így a készpénzfelvételre és -befizetésre, a gazdasági szereplők banki átutalásaira, a csoportos beszedésekre, a bankkártyás vásárlásokra és a postai pénzforgalmi tranzakciókra) terjedne ki.
   
A Fidesz csütörtökön közleményben tudatta: javasolják a kormánynak, vizsgálja meg annak lehetőségét, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték és a telekommunikációs adó tervezett mértékét a nehéz helyzetben lévő családok esetében csökkentsék, vagy egyáltalán ne vezessék be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.