Széll Kálmán Terv 2.0

Az MSZP az egykulcsos adóra fogja a megszorításokat

Az MSZP szerint a Széll Kálmán-terv új változatában szereplő több százmilliárd forintos megszorítások nagy részére nem lenne szükség, ha a kormány nem vezette volna be az egykulcsos személyi jövedelemadót (szja) és nem ragaszkodna továbbra is ahhoz.

2012.04.24 14:00MTI

Burány Sándor országgyűlési képviselő kedden sajtótájékoztatón bírálta az új adók bevezetésére vonatkozó kormányzati terveket, és azt hangsúlyozta: az előző nap nyilvánosságra hozott dokumentumban egyetlen reménykeltő intézkedés van, a 2, illetve 3,5 millió forint feletti végkielégítéseket sújtó 98 százalékos különadó megszüntetése. Szerinte ez bár "pofátlanság" - hiszen a teher így csak azokat sújtotta, akiket a szocialisták választási veresége után menesztettek -, mégis azt jelzi, hogy az Orbán-kormány már a 2014-es bukásra készül, ezért mentesíti politikusait és az általa kinevezett vezetőket a különadó alól.
   
Az MSZP-s képviselő az új Széll Kálmán-tervet úgy értékelte: világos, hogy a tavaly márciusi első változat céljai sem teljesültek, már a kormány sem számol gazdasági növekedéssel és a munkahelyek számának gyarapodásával. Véleménye szerint ez megerősíti azt a két éve hangoztatott ellenzéki kritikát, hogy az Orbán-kormány gazdaságpolitikája csődbe viszi az országot. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a most tervezett megszorítások nagyjából akkora költségvetési lyukat tömnek be, mint amekkorát az egykulcsos szja okozott.
   
Burány Sándor szerint a Fidesz-kormánynak adó- és gazdaságpolitikájával azon az úton kellett volna maradnia, amelyet a Bajnai-kormány kijelölt, így például tovább kellett volna csökkentenie a munkára rakodó terheket és megtartani a progresszív szja-rendszert.
   
A Széll Kálmán-terv új változatában szereplő adóterveket kapkodónak ítélte az MSZP-s politikus, és azt mondta: az emberek már viccelni sem mernek azzal, hogy milyen új adót vezethet még be a kabinet, mert mind megvalósul.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.