Hiller szerint elhamarkodott és veszélyes

Tarthatatlan az új diákhitelrendszer?

Tarthatatlannak ítéli az MSZP az új diákhitelrendszert.

2012.04.17 15:22MTI

Hiller István korábbi oktatási miniszter ezt kedden azután mondta újságíróknak, hogy az fn24.hu hírportál arról számolt be: egy birtokába jutott, Németh Lászlóné fejlesztési miniszter által jegyzett kormányzati előterjesztés szerint jövőre 62, 2014-ben 141 milliárd forinttal terheli meg a költségvetést az új diákhitelrendszer bevezetése. Eszerint 2020-ra a Diákhitel 2. csaknem 800 milliárd forintos államadósság-növelő terhet jelentene.
   
Az MSZP-s politikus Hoffmann Rózsa oktatási államtitkártól vár választ arra, létezik-e az említett tanulmány, tisztában volt-e az abban foglaltakkal az új diákhitel-konstrukció ismertetésekor, és ha igen, miért nem beszélt erről. Rákérdezett arra is, az állami finanszírozású felsőoktatási helyek csökkentésekor a kormánynak célja volt-e, hogy minél több fiatal vegye fel az új, állami kamattámogatású diákhitelt.
   
Hiller István hozzátette: az MSZP már korábban elhamarkodottnak, felelőtlennek és veszélyesnek ítélte az új diákhitelrendszert, amely 2 százalékos kamatra adna pénzt a hallgatóknak, és amely így - a 2 százalékos és a piaci kamatok közötti különbség miatt - néhány év múlva többe kerül majd, mint amennyit az állam most a felsőoktatás egészére költ.
   
Arra is kitért, hogy Hoffmann Rózsa válasza után az MSZP ismerteti saját javaslatait a diákhitelről és a felsőoktatás finanszírozásáról.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.