Rekonstruálták a történteket

Helyszíni szemlével folytatódott a Balla-gyilkosság tárgyalássorozata

Öt évvel a Balla Irma-gyilkosság után pénteken a Debreceni Törvényszéken folyó megismételt elsőfokú eljárásban helyszíni szemle keretében igyekeztek rekonstruálni a vádlott Schönstein Sándor akkori mozgását, a vasútállomásra érkezésétől az otthonukban történtekig.

2012.04.06 17:25MTI

A szemlén Bakó József bíró, a vádlott és védője, valamint az ügyész végigjárták azt az útvonalat, amelyen Schönstein Sándor ment a vonatról leszállva az otthonukba érkezéséig. Ugyanabban az időpontban, hasonló forgalmi viszonyok között tették meg az utat, mint 2007 húsvétján a vádlott, amikor édesanyjával együtt ment haza az állomásról.
   
A vádlott házában tartott zárt helyszíni szemle után Magyar György védőügyvéd a sajtónak elmondta: a megtett út és a kitérők időtartama szinte pontosan megegyezett azzal, amit a vádlott állított. Védekezése konzekvens, az alibije biztos, "hisz minden percre pontosan stimmelt, és erről a bíróság is meggyőződhetett" - fogalmazott.
   
Magyar György hozzátette: az ügyészség rossz nyomon jár, és a mostani eljárás után felmentő ítéletet várnak.
   
A tárgyalás május 31-én tanúk és szakértők meghallgatásával folytatódik.
   
Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007 áprilisában gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség a fiát, Schönstein Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt tizenkét év fegyházra ítélte. Az ügyész súlyosításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy tárgyalása másodfokon a Debreceni Ítélőtáblára. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, miután "nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni", illetve "az ügy részbeni felderítetlensége miatt".
   
A táblabíróság akkor elrendelte Schönstein Sándor előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését, de az új eljárásban továbbra is ő az ügy vádlottja.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.