Filmsorozat és reklámok és vér

A TV mentheti fel a Balla Irma-gyilkosság vádlottját?

Az egyik tv-csatornán bemutatott filmsorozat, illetve a filmet megszakító reklámok időpontjának elemzését kérte a védő a Balla Irma-gyilkosság ügyében megismételt elsőfokú eljárás keddi tárgyalásán a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon kedden, amikor tanúkat hallgatott meg Bakó József bíró.

2011.11.29 17:53MTI

A 2007-ben meggyilkolt Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő egykori szomszédjainak meghallgatásakor kiderült, hogy a házaspár férfi tagja szenvedélyes nézője volt egy akkori sorozatnak, s bár nagy dohányos volt, a filmből egy percet sem mulasztott, csak a reklámok idején gyújtott rá, de akkor mindig. Mivel a lakásban nem dohányozhatott, kiment a házból, és az ajtó előtt szívta el a cigarettáját.

A gyilkosság estéjén cigarettázás közben észlelte fél tíz körül, hogy kis időre felgyullad Balla Irma házának udvarán a lámpa, ezt csörömpölés, vélhetően egy vödör felrúgásának zaja előzte meg. Elmondta azt is, hogy az áldozat telkének hátsó kerítésén 30-40 centiméteres lyuk tátongott, amelyen beférhetett egy soványabb ember, vagyis járhatott idegen Balla házánál. Ezt a korábban eljáró elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta, az új eljárást elrendelő táblabíróság viszont kötelezően előírta a részletek tisztázását, a tanúvallomások ellentmondásainak feloldását.

Balla Irmát 2007 húsvétkor gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal az ügyészség fiát, S. Sándort vádolta meg. Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság S. Sándort különös kegyetlenséggel elkövetett gyilkosság miatt tizenkét év, fegyházban letöltendő szabadságvesztésre ítélte.

Az ügyész súlyosbításért, az ügyvéd felmentésért fellebbezett, így került az ügy tárgyalása a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtáblára. A táblabíróság új eljárás lefolytatását rendelte el, miután "nem sikerült teljes körű bizonyítási eljárást lefolytatni, az ügy részbeni felderítetlensége miatt".

A táblabíróság elrendelte S. Sándor előzetes letartóztatásának azonnali megszüntetését is. Az új eljárásban továbbra is S. Sándor az ügy vádlottja. Magyar György, S. Sándor védője a keddi tárgyaláson bejelentette: kezdeményezik az adott tv-csatornánál az akkori műsorrend, a filmvetítés és a reklámok idejének kiadását, ami - szerinte - hitelesíti a házaspár tanúvallomását. Ennek alapján kiderülhet, hogy az adott este tíz óra körül idegen járt Balla Irma lakásánál, aki elkövethette a gyilkosságot. A gyilkos azonban nem lehetett az áldozat fia, aki ekkor bizonyíthatóan nem tartózkodott Debrecenben.

Magyar György elmondta azt is: szakértők vizsgálják az általuk bizonyítékként felkutatott pajszert, amely a gyilkosság eszköze lehetett. Az ügyvéd ismét kifogásolta a rendőrségi helyszíni szemle hiányosságait, amelyekre - mint mondta - ismét rávilágított a volt szemlebizottsági vezető keddi bírósági meghallgatása.

A Balla Irma-gyilkosság megismételt elsőfokú tárgyalása januárban folytatódik a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.