Túlságosan belenyúl a szervezeti autonómiába

Az új Ptk. több passzusát is kifogásolja a Liga

Az érdekképviselet közölte: rendkívül aggályosnak tartja a Liga Szakszervezetek az új polgári törvénykönyv (Ptk.) tervezetének több pontját, elsősorban a jogi személyekre és az egyesületekre vonatkozó új szabályozási elképzeléseket.

2012.03.30 11:59MTI

A Liga álláspontja szerint az új Ptk. túlszabályozná az egyesületeket, egyes rendelkezéseinek elfogadása pedig az egyesülési jog korlátozását, "a szervezeti autonómiába való súlyos beavatkozást" jelentené.
   
Példaként említik, hogy a törvénytervezet jelenlegi szövege szerint nem a szervezet döntene arról, hány tagú elnökséget választ, vagy hogy hol tartja a közgyűlését.
   
A jogszabály előírná emellett azt is, hogy a tagfelvételről csak a közgyűlés - vagy legfeljebb az ügyvezetés - dönthet. Az érdekképviselet úgy véli, hogy ez sok, országos szintű szakszervezetnek gyakorlatilag megvalósíthatatlan lenne.
   
A Liga Szakszervezetek szerint "az ilyen és ehhez hasonló korlátozó rendelkezések" sérthetik a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) egyik egyezményét is, ezért arra kérik a kormányzatot, hogy gondolja át ezeket a pontokat, és változtasson rajtuk még azelőtt, hogy az Országgyűlés elé terjeszti az új Ptk. tervezetét.
   
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium február közepén hozta nyilvánosságra az új polgári törvénykönyv szakmai tervezetét. A parlament a tervek szerint ősszel fogadja el az új kódexet, amely azt követően egy egyéves felkészülési idő után lépne hatályba.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.