Évente csak egy Btk.-módosítást tennének lehetővé

Az LMP felállítaná a fiatalkorúak bíróságát

Az LMP azt javasolja, hogy évente csak egyszer lehessen módosítani a büntető törvénykönyvet (Btk.).

2012.03.21 11:11MTI

Az új kódex tervezetéhez benyújtott LMP-s indítványokat ismertetve Dorosz Dávid szerdai sajtótájékoztatóján kitért arra is, hogy pártja felállítaná a fiatalkorúak bíróságát és bevezetné a fiatal felnőtt kategóriát is.
   
Az Országgyűlés Honvédelmi és rendészeti bizottságának LMP-s tagja úgy fogalmazott, hogy az elmúlt két évben a "Fidesz lényegében átjáróházzá változtatta" a Btk.-t, ezért pártjuk azt szeretné, ha a büntető törvénykönyvet évente csak egyszer lehetne módosítani.
   
A politikus elmondta, hogy az LMP a Btk.-ban megjelenítené a fiatal felnőttek kategóriáját, ami a 18-21 év közöttiekre vonatkozna. Szavai szerint ugyanis ez az a kor, amikor még megfordíthatóak azok a rossz tendenciák, amelyek a bűnözői életmód felé lökik az embereket. A csoport tagjaira vonatkozó szabályok a fiatalkorúak esetében alkalmazottakra hasonlítanának – tette hozzá.
   
Az LMP egyúttal javasolja a fiatalkorúak bíróságának felállítását is, ahol speciálisan felkészített bírók, direkt erre a célra alkotott szabályrendszer alapján járnak el. Hozzátette, hogy ezek a szabályok a megelőzést és a nevelést állítanák fókuszba, ahelyett, hogy rögtön börtönbe küldenék a fiatalokat.
   
A képviselő pártja nevében kérte, hogy a kormány vonja vissza a tervezetben szereplő "drasztikus és embertelen drogszabályozást", mert véleményük szerint azzal nem a drogok, hanem több százezer fiatal ellen indítottak hadjáratot.
   
Dorosz Dávid hangsúlyozta, hogy jelentősen növelnék a mediációval kezelhető bűncselekmények számát, de annak alkalmazásáról mindig az áldozat döntene.
   
Az LMP javasolja azt is, hogy minden, a bűncselekmények után befolyó pénzbüntetést az áldozatokra fordítsanak – közölte a képviselő. Ezek az összegek közvetlenül a bűncselekmény sértettjeihez kerülnének, vagy ha ilyen nincsen, akkor a költségvetés áldozatvédelmi fejezetét erősítenék.
   
Végül leszögezte, hogy meg kell erősíteni az áldozatvédelmi, illetve a pártfogói-felügyeleti szolgálatokat is.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.